Nominatie Het Zonnetje - Klimaatadaptieve herinrichting Grotestraat in Nijverdal

Nominatie Het Zonnetje - Klimaatadaptieve herinrichting Grotestraat in Nijverdal

*Muziek speelt*

Beeldtekst: Nationaal Deltaprogramma.
Grotestraat Nijverdal, klimaatbestendige inrichting.

Vincent Rodijk – Gemeente Hellendoorn:
tot 2015 liep door deze straat de rijksweg van Zwolle naar Almelo. Vervolgens werd er een tunnel gebouwd door Rijkswaterstaat en dat was voor ons reden om deze weg te transformeren van een rijksweg naar een winkelstraat. Dat hebben we gedaan, niet als gemeente door zelf een plan te maken, maar we hebben inwoners en ondernemers gevraagd om met ons mee te denken wat goed zou zijn voor het centrum van Nijverdal. En dat plan hebben we later technisch vertaald in een klimaatadaptieve situatie, wat je hier kunt zien. Hier hebben we een wadi gebouwd waarvan het de bedoeling is om het water in dit gebied langer vast te houden. Dat doen we door de beplanting, maar ook om eventueel hoosbuien en wateroverlast te voorkomen. En dat wordt dan via kanalen die aangelegd zijn wordt dat gespreid afgevoerd richting de rivier de Regge. Ja, het werkt zeker, absoluut. Ja, je kunt zien dat het functioneert. En het is totaal een bergingscapaciteit van 750m3. Dus daarmee zijn we ook qua klimaat echt toekomstbestendig en kunnen we jaren vooruit is de verwachting. Wij staan tussen nationaal park Sallandse Heuvelrug en het Reggedal. Daar is ook rekening mee gehouden met de beplanting en de bomen die zijn aangeplant, zodat als je hier in het centrum staat, je heel goed doorhebt dat je in een prachtige gemeente bent met een nationaal park in de achtertuin. Ik ben enorm trots, niet alleen vanwege het project zelf, maar ook met name dat we het samen met inwoners en ondernemers hebben gedaan. En die hebben ervoor gezorgd dat er uiteindelijk dit resultaat mogelijk is gemaakt. Waar eigenlijk iedereen heel enthousiast over is.

*Muziek speelt*

Beeldtekst: Nationaal Deltaprogramma.
www.deltaprogramma.nl