Duurzaamheid

De organisatie streeft ook dit jaar naar een zo duurzaam, klimaatneutraal en circulair mogelijk Deltacongres. De meeste deelnemers volgen het programma online, in verband met de hybride opzet van het congres. De mensen die wel afreizen naar Maastricht, worden gestimuleerd dat met het openbaar vervoer te doen.

MECC Maastricht

MECC Maastricht is in het bezit van Green Key Label Gold en voert een actueel MVO-beleid op economisch, milieutechnisch en sociaal vlak. MECC Maastricht:

  • Geeft voorkeur aan lokale leveranciers, leveranciers die duurzame goederen leveren of leveranciers met wie een duurzaamheidverklaring is ondertekend.
  • Past waterbesparende maatregelen toe, zoals het plaatsen van waterdoorstroombegrenzers.
  • Scheidt afvalfracties (papier, kartons, glas, KGA, cartridges en toners).
  • Past energiebesparende maatregelen toe, zoals het inkopen van energie-efficiënte verlichting (LED, PL, TL en spaarlampen) en energie-efficiënte apparatuur met een A-label.
  • Koopt groene stroom in opgewekt uit natuurlijke bronnen, zoals windenergie, zonne-energie, waterkracht en bio-vergisting.
  • Koopt minder milieubelastend papier in, met een milieukeurmerk zoals Europees Ecolabel, Nordic Swan of Blaue Engel, FSC of PEFC (mits deze ECF/TCF gecertificeerd zijn).
  • Gebruikt minder milieubelastende verven en schoonmaak- en vaatwasmiddelen met keurmerk.
  • Stimuleert het toepassen van duurzame bouwmaterialen tijdens nieuwbouw, verbouw en/of renovatie.

Cateraar Vermaat

Voor de catering werkt het MECC met de lokale partner Vermaat. De catering bestaat grotendeels uit streekproducten uit de omgeving en de lunch is 75 procent vegetarisch, waarvan een derde geheel plantaardig. Daarnaast schenken we kraanwater. Disposables zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Het papier/karton, glaswerk, groen en restafval worden gescheiden ingezameld.

Vermaat kiest voor pure producten zonder onnodige e-nummers of andere toevoegingen. Ook reduceren ze de hoeveelheid zout en geraffineerde suikers in onze gerechten en gebruiken ze natuurlijke smaakmakers, zoals specerijen, verse kruiden, honing of fruit. Ook bereiden ze de gerechten met gezondere oliën.

Voor het terugdringen van de CO₂-uitstoot, werkt Vermaat zoveel mogelijk met seizoensgebonden groenten en fruit van Nederlandse akkers. Daarnaast gaan ze voedselverspilling tegen door zich te richten op slimmere productieplanning en creatieve methoden van serveren en presenteren. Stap voor stap gaan ze over naar een plant-gecentreerd aanbod. Ook voeren ze circulaire initiatieven uit, wat inhoudt dat ze afvalkringen zoveel mogelijk sluiten.

Vermaat wil iedereen in de samenleving een kans geven op interessant werk, dus ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze stellen horecateams samen met mensen van verschillende komaf, met culturele en culinaire kruisbestuiving als resultaat. Ook streven ze naar een transparante voedselketen, zodat ze kunnen vertellen waar het eten vandaan komt en welke reis het heeft afgelegd. Vermaat staat voor een evenwichtige en eerlijke voedselketen waarin iedereen een leefbaar loon verdient. Voor dit congres werkt Vermaat onder andere samen met Bakkerij Talentino. Deze bakkerij wordt gerund met en door talenten met een lichte psychiatrische en/of verstandelijke beperking.