Sessie 'Een robuust ecosysteem van de werkvloer'

Jong Waterbeheer

Tijdens het Deltacongres hebben we het over de enorme opgave op het gebied van klimaatadaptie waar de watersector aan staat. En alsof dat nog niet genoeg is; ook de waterkwaliteit en de energievoorziening staan onder druk. Deze uitdagingen vragen om borging en toepassing van de kennis en ervaringen die er al zijn, innovatie én voldoende menskracht. Trends als vergrijzing en arbeidskrapte staan dit in de weg. Het aantrekken van jonge professionals kan soelaas bieden, maar hoewel zij vaak vol ambitie de sector binnentreden, blijkt uit onderzoek van JONG Waterbeheer dat het lastig voor ze is om die ambities te realiseren. De uitstroom onder de 35 jaar is hoog. Wat kunnen we hier samen aan doen? Het bekijken van de werkvloer als ecosysteem biedt aanknopingspunten om alle medewerkers in hun kracht te zetten. JONG Waterbeheer gaat hierover graag met jullie in gesprek.

Zoals in het natuurlijke ecosysteem, waar verschillende soorten ieder een eigen rol hebben binnen het geheel, voegen alle verschillende generaties en individuen met hun eigen kwaliteiten en behoeften iets toe aan een gezonde werkomgeving. Het ecosysteem van de werkvloer is nu niet altijd in balans. Sommige generaties zijn beter vertegenwoordigd dan andere. Sommige talenten en vaardigheden worden beter herkend en op waarde geschat dan andere. Hoe beweeg je hierin als individu? En wat kun je als organisatie doen om te zorgen dat ook (of juist?) de eigenschappen van een medewerker die in een niche zit volop benut worden. Want dan gaan de kennis en samenwerking stromen.

Wil jij meer weten over dat robuuste ecosysteem van de werkvloer of zie jij aanknopingspunten voor je eigen organisatie? In de online sessie van het Deltacongres gaat JONG waterbeheer het gesprek met jou aan, aan de hand van een robuuste toelichting. 

Gespreksleider: Fleur van Gool (STOWA).