Parallelsessie 3 (ronde 2) - Deltakok presenteert ingrediënten voor klimaatadaptatie in de praktijk #hoedan

Klimaatadaptatie vergelijken met het maken van een nieuw gerecht. Dat deed Thomas Klomp van platform Samen Klimaatbestendig vijf jaar geleden op het Deltacongres in Leeuwarden. In deze sessie vertelt Klomp of dat koken met verschillende ingrediënten een beetje lukt. Met andere woorden: hoe staat Nederland ervoor op het gebied van klimaatadaptatie?  

Kijk hier de parallelsessie terug via YouTube

Veel gebeurd

“In vijf jaar tijd is veel gebeurd”, zegt ‘deltakok’ Thomas Klomp terwijl hij toepasselijk een kookschort omgeknoopt krijgt. “We werken ons een slag in de rondte. Het thema van vandaag is ‘versnellen, verbinden en verbouwen’, maar ik vind dat Nederland al in een enorme versnelling is geraakt.” 

Lasagne maken

Opnieuw vergelijkt Klomp klimaatadaptatie met koken. Zelf houdt hij van lasagne maken, vertelt hij. “Dat kost tijd en het betekent dat je moet plannen. Het aanleggen van een wadi of een groen dak is net als lasagne maken. Het zijn allemaal laagjes die op elkaar moeten aansluiten.” Vervolgens deelt de deltakok een paar handige tips, uiteraard in kookstijl, zoals ‘Behoud de kennis in je keuken’. Klomp: “De mooiste kookboeken hebben vlekken en er zitten inlegvelletjes in. Kijk wat goed is en bundel het.” 

Doe klimaatadaptatie niet in de magnetron

Tot slot geeft Klomp een pleidooi over innoveren. “Je moet af en toe flink op je bek gaan. Falen is een optie, vindt hij.” Alleen dan weet je wat wel en niet werkt op het gebied van klimaatadaptatie. Hij pleit ervoor de openbare ruimte “nooit meer in de magnetron te stoppen.” Met andere woorden: het goed inrichten van de openbare ruimte heeft tijd en aandacht nodig.

Met de bus het land door

Na het betoog van Klomp spreekt sessieleider Jody van Diemen met meerdere gasten over klimaatadaptatie in de praktijk. De eerste vraag die ze aan iedereen stelt is: “Waar hadden we vandaag met de bus naartoe moeten gaan?” De vraag zorgt voor een stroom aan goede klimaatadaptatievoorbeelden. Marieke Moorman, vicevoorzitter van de stuurgroep DPRA, had de deelnemers graag meegenomen naar de plaatselijke voetbalclub in Hees. “Het water van de douches en toiletten wordt gescheiden, verzameld en uiteindelijk opgezuiverd naar drinkwater.”