Deltacommissaris bekijkt zoetwaterinlaatpunt Gouda

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft op 2 september een bezoek gebracht aan het zoetwaterinlaatpunt bij Gouda.

De regeringscommissaris voor het Deltaprogramma was die dag ook te gast bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Hier liet Kuijken zich informeren over de veiligheidsmaatregelen aan de Lekdijk en over de veiligheidsrisico’s in het gebied - dit met het oog op de toekomst.

Wim Kuijken bekeek eerst, op uitnodiging van Aad Straathof (hoogheemraad van Rijnland), het gemaal Pijnacker-Hordijk. Tijdens dit korte werkbezoek informeerden Jan Bikker (LTO) en Peter Bontekoe (boomkweker in Boskoop) hem over het belang van zoetwater voor de landbouw. De vraag naar zoetwater wordt groter (meer inwoners, meer bedrijvigheid, hogere eisen die aan de kwaliteit worden gesteld).

Geen onomkeerbare schade

Daarnaast speelt in het westen van ons land het probleem van verzilting. Er zijn nu al problemen in extreem droge zomers zoals die van 2003. Dan is de rivierafvoer zo laag, dat de zoutindringing vanuit zee voorbij Gouda komt. Dan moet ervoor worden gezorgd dat in ieder geval de dijken en kades voldoende nat blijven (kan ook met zout/brak water), dat er voldoende drinkwater is en dat er geen onomkeerbare schade aan de natuur ontstaat door het zoute water.

Verschillende oplossingen

In 2003 lukte dat door water uit het IJsselmeer naar het westen te pompen. Het zoetwaterinlaatpunt bij Gouda werkte toen niet meer. Op de langere termijn kan het zo zijn dat de huidige extreem droge zomers regelmatig voorkomen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen denkbaar. In het deelprogramma Zoetwater van het Deltaprogramma worden de verschillende oplossingsrichtingen verkend.

Groot achterland beschermd

Op de Lekdijk, later die dag, liet de deltacommissaris zich bijpraten over het belang van deze dijk voor de veiligheid van achterliggende waterkeringen. De veiligheidsnormen voor waterkeringen zijn opgesteld in de jaren '60 en zijn gebaseerd op de situatie van toen. Het is nu tijd voor een update. De Randstad is een economisch belangrijk gebied, met een bevolking die de afgelopen 50 jaar sterk is toegenomen. De waarde van ‘de inboedel’ (woningen, infrastructuur, bedrijven) is enorm gegroeid. Een overstroming zou dus niet alleen grote humanitaire gevolgen hebben, ook economisch zou de schade ernstig kunnen zijn. In de toekomst zullen waarschijnlijk nieuwe normen worden gesteld. Dit wordt in het Deltaprogramma 'Veiligheid' nader onderzocht.

Veiligheidseisen

Mochten er in de toekomst hogere veiligheidseisen worden gesteld, dan is er bij de Lekdijk weinig ruimte voor verdere dijkophoging en/of verbreding. Daar moeten we dus nu al over nadenken. Dit gebeurt onder meer in 'Rijnmond-Drechtsteden', een van de negen deelprogramma's van het Deltaprogramma.