Deltacommissaris bezoekt Zeeland

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft dinsdag 14 september een werkbezoek gebracht aan Schouwen-Duiveland.

De regeringscommissaris voor het Deltaprogramma bezocht het Zeeuwse eiland op uitnodiging van de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Hier kreeg hij uitleg over gebiedsontwikkeling. Directeur van DLG, Peter Heij, vertelde hoe DLG omgaat met zijn rol als gebiedsmanager. De dienst voert in opdracht van provincies en het ministerie van LNV (een van de bij het Deltaprogramma betrokken ministeries) projecten uit met het oog op ontwikkeling van natuur, landbouw, water en recreatie.

Vergroot afbeelding Deltacommissaris bezoekt Zeeland
Deltacommissaris Wim Kuijken in gesprek met de directeur van DLG, Peter Heij.

De deltacommissaris bezocht het uitzichtpunt Schelphoek aan de Oosterschelde, waar hij de binnendijkse natuurgebieden te zien kreeg die zijn ontwikkeld vanwege de Ecologische Hoofdstructuur. Peter Heij legde uit hoe DLG bewoners en agrariƫrs vanaf het begin van het proces betrekt. En door belangen te koppelen waar mogelijk, zoveel mogelijk op basis van vrijwilligheid, de benodigde gronden verwerft. Heij: 'Wij proberen om natuur en landbouw bij elkaar te brengen, vanuit het besef dat landbouw een onderdeel is van de natuur.'

Kuijken besprak met Heij ook de rol die de Dienst Landelijk Gebied kan spelen binnen het Deltaprogramma. De expertise van DLG kan in sommige van de gebiedsgerichte deelprogramma's van het Deltaprogramma grote toegevoegde waarde hebben. Ze spraken af de betrokkenheid verder te versterken.