Actueel | Rondje langs de Rijntakken

In elke Update nemen onze riviertakcoördinatoren je mee langs de Rijntakken. Waaraan wordt momenteel gewerkt of welke werkzaamheden zijn in voorbereiding? Leuke feitjes. Tips en tops. Je leest het hier.

Vergroot afbeelding
De steenfabriek op het Heuffterrein.

Waal en Merwede

Eigenaar Klop Beheer, Waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en gemeente West Betuwe hebben besloten hun samenwerking voor de herinrichting van het Heuffterrein te bekrachtigen. De partijen hebben hiervoor in april jl. een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De komende maanden werken zij de globale plannen, die mede als basis hebben gediend voor het Ontwerp Projectplan Waterwet, verder uit. De herontwikkeling van het Heuffterrein (voormalige steenfabriek) wordt mogelijk door koppeling van het dijkversterkingsproject Gorinchem-Waardenburg - waarmee het waterschap de waterveiligheid waarborgt - met de overige wensen en ambities voor het gebied.

De samenwerkingsovereenkomst bevat afspraken over het proces van herinrichting. Welke procedures zijn nodig? In welke volgorde en door welke partij worden deze opgestart? Welke onderdelen van het plangebied vragen nadere uitwerking? Vóór het einde van 2020 volgen afspraken over de daadwerkelijke realisatie. Het AD besteedde begin april aandacht aan het project.

Vragen over de Waal of de Merwede? Mail onze riviertakcoördinator, Daniëlle Verhoeven: d.verhoeven@gelderland.nl

Nederrijn en Lek

Nadat de stuurgroep het Ontwerp Voorkeursalternatief (VKA) met het Milieueffectrapport voor de gebiedsontwikkeling Grebbedijk eerder al vaststelde zijn deze ter inzage gelegd. Hierop zijn 30 zienswijzen binnengekomen. De zienswijzen leiden niet tot wezenlijke aanpassingen. Ook heeft de Commissie MER een advies uitgebracht. Naar verwachting stellen de besturen van de gemeenten Rhenen en Wageningen, provincie Gelderland en waterschap Vallei en Veluwe het definitieve VKA nog vóór de zomervakantie van 2020 vast.

Voor het project Rijnkade wordt momenteel een nieuwe Aerius berekening uitgevoerd. Daarbij moet worden vastgesteld of het project ook een significante extra stikstof depositie veroorzaakt. Mocht dat het geval zijn, dan moet er alsnog een Milieueffectrapport worden opgesteld.

Vragen over de Nederrijn of Lek? Mail onze riviertakcoördinator, Henk ter Horst: h.ter.horst@gelderland.nl