Participatie | Samen bouwen we aan het Beeld op de Rivieren voor IRM

In februari jl. hebben we aan de combinatie Lievense|WSP, Defacto en de WUR de opdracht gegund om het Beeld op de Rivieren (BoR) voor Integraal Riviermanagement (IRM) op te stellen. Natuurlijk met inbreng van partners en belanghebbenden. Dit samen bouwen aan het BoR vindt vooralsnog digitaal plaats. De eerste online sessie met een geselecteerde groep vertegenwoordigers heeft al plaatsgevonden.

Vergroot afbeelding
De IJsselkop (bron: provincie Gelderland)

In het BoR bepalen we samen het gewenste ontwikkelperspectief voor de toekomst (2050 met doorkijk naar 2100). Dat doen we op basis van de kenmerken en karakteristieken van de rivieren, belangrijke ontwikkelingen in onze riviersystemen en de kansen en opgaven die zich voordoen. Door dit integraal en in de juiste samenhang te bezien ontstaat het richtinggevend perspectief per riviertraject dat als kader kan dienen voor IRM-maatregelen en de basis vormt voor het Voorkeursalternatief IRM.

De kracht van beelden

Koos Beurskens van IRM: “De kracht van beelden is dat zij verleiden. Dit in tegenstelling tot tabellen en grafieken die juist voeding geven aan overtuigen. De uitdaging waar we als IRM voor staan met onze rivieren is heel groot. Er liggen complexe opgaven die in een smalle strook op en langs de rivieren concurreren om de schaarse ruimte en middelen. Dit is niet iets dat met een technische exercitie zomaar tot oplossing komt. Daar is een intensief samenspel van belanghebbenden, deskundigen en bestuurders voor nodig om tot navolgbare keuzes te komen. Daar lenen kaarten en beelden zich uitstekend voor.”

Digitaal bouwen aan BoR

Op 24 maart jl. stond de startbijeenkomst gepland. Hiervoor hadden we een geselecteerde groep vertegenwoordigers van de partneroverheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen uitgenodigd. Vanwege de lockdown is deze bijeenkomst binnen korte tijd omgebouwd tot een digitale introductiesessie, opgevolgd door een schriftelijke reactieronde op de eerste inventarisatiekaarten.

Om de voortgang erin te houden blijven we voorlopig digitaal werken aan het BoR. Wanneer dat weer mogelijk is gaan we over op fysieke bijeenkomsten. Vóór de zomervakanties organiseren we nog drie digitale expertsessies. Voor de Rijnregio doen we dat voor de riviertrajecten Boven-Waal en voor de Beneden-IJsseldelta. We versturen binnenkort de uitnodigingen voor deze sessies naar specialisten van onze partneroverheden. Tijdens Bouwdagen, of het alternatief hiervoor, heeft iedereen de gelegenheid inbreng te leveren of te reageren op de conceptversies.