Speech Wetlands Wim Kuijken 31 janauri 2013

Op 31 januari sprak deltacommissaris Wim Kuijken op het symposium “Get the solutions flowing,” georganiseerd door Wetlands International, de World Business Council voor Sustainable Development en de gemeente Rotterdam.

Doel van het symposium was te komen tot een actieplan ter bevordering van natuurlijke waterinfrastructuur. De deltacommissaris maakte duidelijk hoe het gedachtegoed om de doelen van het Deltaprogramma, waterveiligheid en een afdoende zoetwatervoorziening, te realiseren door middel van natuurlijke processen onderdeel is van zijn aanpak. Het Deltaprogramma biedt expliciet de mogelijkheid om ambities op het gebied van ecologie en economie mee te koppelen.

Wim Kuijken riep op te komen tot slimme combinaties van publieke en private financiering, de ontwikkeling van business cases, om water management, ecologie en economie te verbinden. Daarbij kijkt de deltacommissaris naar marktpartijen om de kansen op de inzet van natuurlijke waterveiligheidsmaatregelen te vergroten door te werken aan maatregelen die naast ecologische waarde ook een kostenbesparing opleveren.

“Mijn boodschap, aan de vooravond van de 60e herdenking van de watersnoodramp, is dat het onze gezamenlijke plicht is ons tegen overstromingen te beschermen. Dat we onze veiligheid niet in gevaar mogen brengen. Daarbij ontstaan kansen om wetlands in te zetten die naast hun ecologische en economische waarde een bijdrage kunnen leveren aan waterveiligheid, waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid en dus aan de doelen van het Deltaprogramma,” aldus Wim Kuijken.