Deltacommissaris spreekt bij opening vierde caisson in Watersnoodmuseum

Deltacommissaris Wim Kuijken leidde vandaag, aansluitend aan de herdenking bij het Nationaal Monument, met een speech de opening in van het vernieuwde ‘vierde caisson’ van het Watersnoodmuseum. Hier kunnen bezoekers informatie vinden over de toekomst van de Zuidwestelijke Delta en het Deltaprogramma. Het “vierde caisson” werd geopend door de Commissarissen van de Koningin van de provincies Zeeland (mw. Peijs), Zuid-Holland (dhr. Franssen) en Noord-Brabant (dhr. Van de Donk).

In zijn speech ging de deltacommissaris in op de innovaties in de ZuidWestelijke Delta vanuit het nationale perspectief: “De innovaties zijn er op systeemniveau, op gebiedsniveau en op projectniveau. En bovendien moeten we op een geheel nieuwe manier er aan werken en samenwerken. Dat is aan de orde als je niet reageert op een ramp, maar die wilt voorkomen. Dat moet anders. Beslissen zonder acute dreiging. Lastig, maar het zal moeten gebeuren.”

“We moeten wel het tempo erin houden, beslissingen durven nemen, want me moeten de ramp voor zijn. En het is dan ook mijn rol om iedereen daaraan te houden. Geen bezwaar tegen polderen, maar wel echt besluiten, want de natuur is onverbiddelijk, zo leren ons de vele rampen die de laatste 50/100 jaar wereldwijd hebben plaats gevonden. Dit Watersnood museum heeft daarbij een belangrijke functie in de bewustwording van ons land en bevolking en internationaal. Natuurlijk, eerst gedenken, maar vervolgens aan de toekomst denken. In dit museum worden de innovaties getoond. Er is ook de Deltaviewer van ons Deltaprogramma, en er is een interactief programma “flood aware”, waarop je kan gaan zien wat er gebeurt als het onverhoopt toch mis zou gaan. Maar laten we er met elkaar aan werken dat dat niet gebeurt.”