Deltaviewer nieuwste aanwinst bezoekerscentrum Woudagemaal

Op 22 maart 2013 overhandigt de directeur van de Staf Deltacommissaris Bart Parmet de Deltaviewer aan de dijkgraaf van Wetterskip Fryslân, Paul van Erkelens, en aan Hilda Boesjes- Beljon, directeur van de stichting ir.D.F.Woudagemaal.

De Deltaviewer is vanaf vrijdag 22 maart een vast onderdeel van de expositie in het bezoekerscentrum van het Woudagemaal in Lemmer.

De Deltaviewer is een interactief computerprogramma waarmee mensen afhankelijk van hun interesse via een eigen route antwoorden kunnen vinden op vragen over het Deltaprogramma. Verleden, heden en toekomst zijn in beeld en tekst verbonden.

De Deltaviewer is op 27 november 2012 uitgeroepen tot "Beste Serious Game van de Overheid 2012" bij de Serious Gaming Event van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Deltaviewer visualiseert op een aansprekende manier hoe Nederland met het water meebeweegt of worstelt. Bij elk onderwerp is een schat aan foto’s te zien. De opzet is zeer benaderbaar en interessant, voor iedereen: van leek tot bestuurder. De informatie wordt op verschillende niveaus aangeboden: na een algemene introductie, kan de gebruiker kennismaken met de wateropgave per regio én op nationaal niveau. De Deltaviewer gaat in op algemene vragen als: Wat zijn nu de precieze waterproblemen en –vraagstukken van Nederland? Maar ook specifiekere vragen komen aan de orde: Op welke wijze worden de opgaven door de verschillende ’gebieden in onzen delta aangepakt en vertaald naar de landelijke opgave? Waarom hoeft een optimale oplossing voor de regio niet het beste te zijn voor het hele land?

Het programma wordt voor het eerst in gebruik genomen door leerlingen van het Zuyderzeecollege in Lemmer. Vanaf dan kunnen de bezoekers van het UNESCO Werelderfgoed Ir.D.F.Woudagemaal zelf met de Deltaviewer aan de slag.

Het ir.D.F. Woudagemaal nabij Lemmer is een van de  negen Nederlandse UNESCO Werelderfgoederen. Harry Brinkman, burgemeester van Beemster en voorzitter van het platform Werelderfgoed.nl, is tijdens de middag aanwezig om de overige 8 Nederlandse Werelderfgoederen te vertegenwoordigen.

Het Woudagemaal is het eerste Nederlandse Werelderfgoed waar de Deltaviewer te zien en te gebruiken is, en maakt ook onderdeel uit van het programma. Het monumentale stoomgemaal, eigendom van Wetterskip Fryslân,  is nog steeds een actief onderdeel van de Friese waterhuishouding en wordt ingezet bij hoog water, wanneer de capaciteit van de moderne gemalen ontoereikend is. Het gemaal staat op deze momenten volop in de schijnwerpers en Nederland weet dat wanneer het Woudagemaal in Lemmer draait, het water pas ècht hoog staat.

De grote uitdaging van ons land – veilig zijn en blijven voor hoog water en over genoeg zoet water beschikken voor onze burgers en economie nu en in de toekomst – gaat elke Nederlander aan, waar hij ook woont. De Deltaviewer is een synergie tussen kennis en kunde, en heeft een informatieve en educatieve waarde.