Deltaviewer en Maquette Kust op Oerol!

Het Oerol festival op Terschelling staat bekend als één van de leukste en meest bijzondere festivals in Europa. Het is sinds de eerste editie in 1982 uitgegroeid tot een waar fenomeen. Ieder jaar in juni is het Waddeneiland tien dagen lang het podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek.

De Deltaviewer en de maquette van het 'zanddelend systeem' (de kustmaquette) zijn dit jaar ook tijdens Oerol te zien in de boerderij van Staatbosbeheer in Lies.

Sense of place

Oerol heeft vanaf dit jaar het meerjarig thema ‘Sense of place’. Dit beschrijft precies de ontwikkeling die wordt voorzien voor de toekomst: een focus op het bewustzijn en de betekenis van de plek waar je verblijft en hoe je je daartoe verhoudt. “Oerol wil in de komende jaren een verhaal brengen over het landschap dat in het centrum van de gebeurtenissen staat: wat brengt de mens teweeg in het landschap en hoe vertalen we dat vanuit en naar de samenleving”, aldus Joop Mulder, artistiek directeur van Oerol.

Veel zand

Aandacht voor de waterveiligheid past goed in dit thema. Met de verwachte klimaatverandering is het behoud van de Waddeneilanden zoals we ze nu kennen niet gegarandeerd. Hogere golven plegen een grotere aanslag op het strand en de duinen, en een dalende bodem in de Waddenzee als gevolg van delfstoffenwinning zal om extra zand vragen. Dat zand moet dan komen van de buitendelta’s, het strand en de duinen aan de Noordzeezijde van de eilanden. Om de toekomst van de eilanden veilig te stellen en de bewoners en bezoekers te beschermen tegen overstromingen, is zand nodig. Veel zand.

Driedimensionale maquette

Het Deltaprogramma laat met een driedimensionale maquette van bijna 8 meter lang zien hoe de kustlijn zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld en hoe de toekomst er uit kan gaan zien. Rondom de kustmaquette worden beelden getoond die laten zien welke maatregelen mogelijk zijn –en al zijn uitgevoerd- om de eilanden ook in de toekomst een veilige woon- en werkomgeving te laten blijven.

Interactief programma

De Deltaviewer is een interactief programma dat in gaat op algemene vragen als wat nu de precieze waterproblemen en –vraagstukken van Nederland zijn. Het visualiseert op een interactieve manier hoe Nederland in het verleden, heden én toekomst met het water worstelt en omgaat. De gebruiker maakt kennis met de wateropgave per regio en op nationaal niveau. Daarmee krijgt deze inzicht in de verbanden tussen de nationale- en regionale en inhoudelijke samenhang van de wateropgaven en mogelijke maatregelen.