Veiligheidsregio's en waterkolom gaan intensiever samenwerken in de rampenbeheersing bij overstromingen

Op 31 mei hebben DG RWS, Jan Hendrik Dronkers, en de deltacommissaris, Wim Kuijken, in het Veiligheidsberaad een toelichting gegeven op de 'module grootschalige evacuaties bij overstromingen' en het deltaprogramma, en de veiligheidsregio's uitgenodigd daaraan mee te werken.

Het Veiligheidsberaad is het periodieke overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. De veiligheidsregio's zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding en respons op crises, de advisering aan overheden en de informatievoorziening naar burgers daarover. Medewerking van de veiligheidsregio's is voor het deltaprogramma van belang vanwege de actualisatie van de normen van de waterkeringen, waarin aannames zitten over te evacueren inwoners. Het is wenselijk deze aannames op korte termijn bestuurlijk op hun realisme te valideren.

Vanuit de waterkolom en met behulp van de, vanuit RWS in ontwikkeling zijnde 'module grootschalige evacuaties bij overstromingen', kunnen de veiligheidsregio's daarin ondersteund worden met de meest actuele informatie over overstromingen en beschikbare infrastructuur. Deze module wordt ontwikkeld onder supervisie van de Stuurgroep Management Overstromingen. De DG RWS heeft de Veiligheidsregio's uitgenodigd aan dit project deel te nemen.

Deltacommissaris en DG RWS riepen de veiligheidsregio's op ook aan de slag te gaan met het bieden van handelingsperspectief aan burgers bij overstromingen. Ook hierbij kan de 'module grootschalige evacuaties bij overstromingen' een rol spelen. Deze oproep was in vervolg op het overleg van 3 april 2013 van de ministers van VenJ, IenM, deltacommissaris en portefeuillehouder multidisciplinaire samenwerking Veiligheidsberaad.

De leden van het Veiligheidsberaad ondersteunden deze extra aandacht voor overstromingen, en zegden hun medewerking toe aan de ontwikkeling van de module, het valideren van de evacuatiepercentages en het ontwikkelen van handelingsperspectief. Evacuatiepercentages zullen, vanwege de regionale verschillen in dreiging, waarschuwingstijd en overstromingskarakteristieken bij voorkeur gebiedsspecifiek gevalideerd moeten worden. Het handelingsperspectief zal zodanig opgepakt worden dat het ook bruikbaar is voor andere ramptypen, aandacht geeft aan zelfredzaamheid en vertikaal evacueren bij overstromingen en aansluit op de nieuwe mogelijkheden van social media.

Bij deze activiteiten zal gebruik gemaakt worden van relevante kennis en praktijkervaringen in de verschillende veiligheidsregio's met betrekking tot evacuaties, handelingsperspectief. De vervolgacties zullen uitgewerkt , geprioriteerd en gecoördineerd worden door de projectgroe'p Module Evacuaties'' en Deltaprogramma, in samenwerking met bureau Veiligheidsberaad. De voortgang komt aan de orde in het volgende Veiligheidsberaad in oktober 2013.