Hoog water in Nederland

Het hoog water in Centraal Europa zorgt voor grote problemen met slachtoffers en veel schade. Ook in Nederland zijn de gevolgen van het hoog water merkbaar. Langs de grote rivieren in Nederland is overlast door hoog water.

Wat is de oorzaak?

De meeste neerslag in het stroomgebied van de Rijn valt in de winter. Hoog water op de Rijn en ondergelopen uiterwaarden komen dan ook meestal in de winter voor. In dit geval heeft het in Zuid-Duitsland en andere Alpenlanden een aantal dagen achter elkaar veel geregend. Dat kwam door een zeldzame situatie met een groot lagedrukgebied dat een aantal dagen op dezelfde plaats bleef.

Grote gevolgen

De hevige neerslag in de Alpenlanden leidt ter plekke tot beken en rivieren die overstromen, dijkdoorbraken en gevaarlijke situaties, met veel menselijk leed, grote schade en overlast.

Uitzonderlijk

De neerslag uit de Alpenlanden heeft via de Rijn Nederland bereikt in de vorm van een hoogwatergolf die 7 tot 10 dagen duurt. De maximale afvoer wordt ca. 6500 m3/s (ter vergelijking: gemiddeld is dat 2200 m3/sec, maximum in de winter van 1995: ca. 12.000). Dat is nog lang niet extreem of gevaarlijk, onze dijken kunnen een afvoer van 15.000 m3/s aan. Maar het is wel voldoende om de uiterwaarden te laten overstromen. Strikt genomen kan dat altijd gebeuren, maar in het voorjaar en de zomer is dat niet gebruikelijk. Vandaar dat in deze periode uiterwaarden al intensiever gebruikt worden voor recreatie (campings, caravans) en landbouw. Daarmee geeft dit hoogwater meer schade en overlast dan in de winter. Gemiddeld komt een dergelijk hoog water in de zomer eens per 30 jaar voor. De laatste keer was in 1983.

Bescherming

Het Deltaprogramma werkt onder regie van de deltacommissaris aan de opgave om Nederland ook in 2100 goed beschermd tegen hoogwater te laten zijn en een adequate zoetwatervoorziening bij laagwater te garanderen. Het gaat daarbij om maatregelen, waarmee we ons beter kunnen aanpassen aan het water en waarmee we beter bestand zijn tegen de extreme situaties die in de toekomst vaker voor zullen komen. Een voorstel voor een eerste set maatregelen zal in het Deltaprogramma 2015 worden opgenomen en aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.