Deltacommissaris bepleit grotere rol bouwsector

Vrijdag 7 juni sprak deltacommissaris Wim Kuijken op het FIEC2013 congres in Amsterdam. De top van de Europese bouwsector was daar bijeen voor hun jaarlijkse congres.

Als onderwerp voor de conferentie was dit jaar gekozen voor de rol van Europese aannemers in de 21e eeuw in relatie tot water. De deltacommissaris gaf uitleg over de Nederlandse aanpak van het Deltaprogramma en de belangrijke rol die de bouwwereld daarin speelt bij de zoektocht naar innovatieve en kostenefficiënte oplossingen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om multifunctioneel ruimtegebruik, om functiecombinaties.

In ons dichtbevolkte land is grote behoefte aan slimme integrale oplossingen. Daarbij is de vroegtijdige betrokkenheid van de markt, juist in de tekentafelfase, essentieel. Marktpartijen kunnen ook een bijdrage leveren via slimme financieringsconstructies in publiekprivate samenwerking.

De deltacommissaris verwees naar het grote risico van overstromingen, niet alleen in Nederland, maar voor heel Europa. Dat blijkt niet alleen uit de reeks grote overstromingsrampen van de afgelopen jaren, maar ook uit de gebeurtenissen in Centraal Europa van de afgelopen weken.

De landen van de Europese Unie zullen in de komende jaren allemaal een adaptatiestrategie in de steigers moeten zetten. De bouwsector kan daar een grote bijdrage aan leveren. “It will be clear that the construction industry must play an important role in the realization of any adaptation plan for the physical environment. But in my view the industry should play an even bigger part. It should use its innovative powers and knowhow to help shape the strategies, to be there right at the drawing board, to act instead of react,” aldus Wim Kuijken.