Deltacommissaris op Radio 1 journaal: “Niet achteraf reageren, maar overstromingen voorkomen”

Het hoogwater in Centraal Europa zorgt voor veel problemen. Wat kan Nederland hiervan leren en, nog belangrijker, wat kunnen we doen om het te voorkomen. Het Radio 1 journaal vroeg het Deltacommissaris Wim Kuijken; een impressie van zijn reactie.

De overstromingen in Centraal Europa worden veroorzaakt door extreem weer. Niemand kan daar wat aan doen, maar je kunt je wel voorbereiden op dit soort situaties, ervan leren en maatregelen nemen. Dat is wat wij ook gedaan hebben na de hoge waters van de jaren 90 in het rivierengebied. Met het programma Ruimte voor de Rivier. Je moet het water ruimte geven waar mogelijk, maar niet alleen dat, je moet de waterproblematiek integraal benaderen.

Koppel veiligheid aan ruimtelijke-, natuur- en economische doelen. Deze integrale werkwijze werkt. Vorm coalities tussen waterschappen en Rijkswaterstaat, maar ook burgers bedrijven, gemeenten en provincies. Samen neem je maatregelen om de waterstand te verlagen. En zorg dat je de doelen, op de lange termijn veilig blijven, ook bereikt. Wij hebben dit goed vastgelegd door het instellen van de deltacommissaris die het tempo erin houdt en de verbinding maakt tussen alle betrokken partijen.

Daarnaast helpt het ook dat onze ‘verzekeringspremie’ goed geregeld is, met het deltafonds is er jaarlijks 1 miljard euro beschikbaar om te investeren in de bescherming van Nederland. Ook onmisbaar is het maken van een kosten baten analyse, want daarmee kun je per gebied zichtbaar maken wat het optimale beschermingsniveau is ten opzichte van de schade die je wil voorkomen. En dat is nodig ook, want ons land is voor 60% overstroombaar!