Ambassade in Berlijn: de Deltaviewer

Vanaf begin juni is op de Nederlandse Ambassade in Berlijn de Deltaviewer te zien. 'Onze IenM-man in Berlijn', Koos Wieriks, heeft deze aangeschaft. Wat zijn zijn de ervaringen met de Deltaviewer? Een paar vragen.

Hoe kwam je in contact met de Deltaviewer?

Omdat ik vanuit Berlijn feeling wil houden met Den Haag, lees ik vaak de website van IenM voor de nieuwsberichten. Op een gegeven moment las ik iets over de Deltaviewer. “Dat is iets voor mij”, dacht ik en niet alleen omdat water mijn persoonlijke passie is, maar ook omdat ik in mijn werk veel mensen tegenkom die geïnteresseerd zijn in de wateropgaven van Nederland. En hoe we daarmee omgaan. Toen ik zag hoe hij op meerdere conferenties werd ingezet én las op hoeveel locaties de Deltaviewer al te bezichtigen is, vond ik het hoog tijd dat wij er hier ook een krijgen. Ik moest nog even wachten op de Engelstalige versie (natuurlijk had ik ook graag een Duitstalige gehad).

Waar wordt de Deltaviewer voor ingezet?

Dat is meerledig: natuurlijk wil ik onze bezoekers en Duitse relaties duidelijk maken wat Nederland met het water doet, en hoe kan ik dat beter dan de 'dode tijd' die onze bezoekers hebben in de wachtruimte te vullen met informatie. Anderzijds neem ik de Deltaviewer ook mee als ik een bezoek breng aan andere deltalanden als bijvoorbeeld Indonesië, maar recent ook nog in Japan. De Deltaviewer laat zien wat we in het verleden met het water hebben gedaan, maar ook wat onze opgaven nu en in de toekomst zijn. Daarnaast is het een mooie promotie van ons Deltaprogramma. Geen enkel ander land kent een programma dat zo langdurig is en waarin zoveel lagen met elkaar samenwerken. Laat staan een programma dat helemaal gericht op waterveiligheid en zoetwatervoorziening. De reputatie van Nederland als Waterland is nog steeds enorm. De Deltaviewer bevestigt ons beeld naar buiten toe nog eens , maar laat tegelijk zien hoe Nederland zich voorbereidt op de toekomst. Dat maakt indruk.

Daarnaast reageert men ook verrast over de manier waarop we deze informatie visualiseren. De informatie is namelijk niet alleen toegankelijk voor iemand die wel geïnteresseerd is maar nauwelijks een achtergrond heeft in het onderwerp water, maar ook voor iemand die er wel behoorlijk veel verstand van heeft. Ook de Waterverdeler (de Serious Game in de Deltaviewer. red.) trekt veel aandacht: iedereen staat verbaasd hoe precies is uitgerekend wat de gevolgen zijn van bepaalde handelingen in ons hoofdwatersysteem. Wat er gebeurt als je hier een knop dichtdraait en daar een open. Het opvallende is dat niet alleen de doorgewinterde watermanager maar ook jongeren achter de Waterverdeler te vinden zijn.

Hoe luiden de reacties?

De reacties zijn overwegend heel positief. Een kanttekening is wel dat er wel véél informatie inzit en dat het af en toe zoeken is waar alles te vinden is. Ik heb begrepen dat er jaarlijks een update komt en wellicht dat de onderwerpen ook anders kunnen worden gegroepeerd. Het is niet echt een issue, maar het zou het wel gemakkelijker maken. Ik wacht het in ieder geval af. Die jaarlijkse update is overigens wel een sterk aspect: zo zal de Deltaviewer aantrekkelijk blijven.

Heb je nog aanbevelingen?

Een hele duidelijke: de Deltaviewer laat inderdaad op een toegankelijke wijze een schitterend exportartikel van Nederland zien: ons watermanagement. Eigenlijk ben ik verbaasd dat Berlijn de eerste Nederlandse ambassade is met de Deltaviewer. Wellicht dat daar de Deltaviewer wat meer PR zou moeten krijgen? Maar dan moeten we er wel een echte strategie voor de vermarkting van onze waterkennis aan vastknopen. Werk aan de winkel dus.