Deltacommissaris ontvangt Japanse viceminister

Deltacommissaris Wim Kuijken ontving 10 juli viceminister Shinpei Matsushita van het Japanse ministerie van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme. De viceminister, die in de ochtend al de Maeslantkering had bezocht, kwam op bezoek om meer te horen over de Nederlandse werkwijze in het Deltaprogramma.

De deltacommissaris vroeg in zijn presentatie aandacht voor drie aspecten van het Deltaprogramma die interessant zouden kunnen zijn voor Japan bij de planning voor de wederopbouw na de tsunami. Dat waren de gezamenlijke zoektocht naar kennis en strategieën door middel van joint fact finding en scenario’s, het integrale werken en de intensieve samenwerking tussen verschillende overheden in het Deltaprogramma.

De viceminister gaf van zijn kant aan dat hij hoopt dat Nederland en Japan hun ervaringen met hun aanpak van water- en klimaatproblemen zullen kunnen delen met andere landen en riep op om ook in VN verband het voorkomen van rampen als nieuw millennium development goal te benoemen. Hierop refereerde de deltacommissaris aan zijn bezoek aan Margareta Wahlström, speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal, bij de VN in Geneve in december vorig jaar. “Ook zij bleek zeer geïnteresseerd in de aanpak van Nederland en Japan”, aldus Wim Kuijken.

Naast deze mogelijkheid om bilateraal op te trekken bij het uitdragen van het belang van rampenbestrijding kwam verder ook de mogelijkheid om in derde landen meer samen te werken aan de orde. Viceminister Matsushita onderstreepte het belang de mogelijkheden daartoe verder te onderzoeken.