Tweede Kamerleden bezoeken Centraal Holland

Leden van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu hebben op maandag 23 september 2013 een werkbezoek aan de provincie Utrecht en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gebracht om zich te verdiepen in de waterveiligheidsproblematiek in Centraal Holland. De aanwezige Kamerleden werden door diverse bestuurders en deskundigen geïnformeerd over deze problematiek en de aanpak daarvan in het Deltaprogramma. Ook deltacommissaris Wim Kuijken sprak met de vaste Kamercommissie over de kansen die er liggen om dit gebied beter en efficiënter dan nu te beschermen tegen hoog water.

Centraal Holland is een gebied dat zich bevindt in het westelijk deel van de provincie Utrecht en het oostelijk deel van de provincie Zuid-Holland. In dit gebied liggen de dijkringen 14, 15 en 44. Deze worden van elkaar gescheiden door zogenoemde c-keringen. Deze c-keringen zijn grotendeels afgekeurd bij de laatste toetsing van de dijken in 2011 en geven daarmee niet de wettelijk geëiste bescherming. Het versterken van deze dijken vereist grote investeringen met negatieve gevolgen voor het Groene Hart en oude stadskernen, zoals in Oudewater, waar de Kamerleden onder leiding van burgemeester Verhoeve een kijkje namen.

Het Deltaprogramma Rivieren, waarin onder meer de provincies, gemeenten en waterschappen uit het Centraal Holland-gebied met elkaar samenwerken, onderzoekt hoe een groot deel van de Randstad slimmer, beter en doelmatiger kan worden beschermd tegen het hoge rivierwater vanuit de Lek. Wim Kuijken is daarover optimistisch: "Dankzij het Deltaprogramma en de daarin toegepaste werkwijze hebben overheden en andere betrokkenen elkaar gevonden en is er breed draagvlak ontstaan voor een betere oplossing dan het versterken van de huidige c-keringen." Inmiddels is namelijk gebleken dat een hogere waterveiligheidsnorm voor de dijken aan de noordkant van de Lek kosteneffectiever is dan grootschalig investeren in de c-keringen van Centraal Holland. Dat staat ook beschreven in het DP2014, dat vorige week op Prinsjesdag door minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer is aangeboden en waarover de Kamer nog komt te spreken met de minister en de deltacommissaris.

In de Deltabeslissing Waterveiligheid, die volgend jaar door de deltacommissaris wordt voorgelegd aan de politiek, wordt onder andere duidelijkheid geboden over de nieuwe waterveiligheidsnormen voor Centraal Holland en de toekomstige functie van de c-keringen. De concrete dijkversterkingsmaatregelen worden vervolgens uitgewerkt en uitgevoerd in het nieuwe Hoogwaterbeschermingprogramma.