Deltacommissaris neemt manifest Klimaatbestendige Stad in ontvangst

Vandaag werd bij de Manifestatie Klimaatbestendige Stad in Den Bosch het manifest Klimaatbestendige Stad “Nú bouwen aan de stad van de toekomst” overhandigd aan de deltacommissaris en aan Luzette Wagenaar-Kroon, Burgemeester van Waterland, lid van de bestuurlijke VNG-commissie Water.

Dit manifest bevat de adviezen die de afgelopen maanden zijn opgesteld door de vier coalities klimaatbestendige stad, te weten: openbare ruimte en groen, bouw en stedelijke ontwikkeling, stedelijk water en infrastructuur. De adviezen zijn gericht op het klimaatbestendig maken van steden in de toekomst. Dit is onderdeel van de deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie, zoals die binnen het Deltaprogramma momenteel wordt vormgegeven.

Volgens het Manifest van de coalities zijn de volgende elementen cruciaal:

  • Stresstest: verken de lokale/regionale kwetsbaarheid van het stedelijk gebied en de blootstelling aan extreem weer;
  • Adaptatiestrategie: bepaal de eigen en de gezamenlijke ambities en formuleer een uitvoeringsstrategie voor zowel de korte als de lange termijn;
  • Doorwerking: vertaal de strategie consequent door in alle sectorale en integrale plannen (beleid, realisatie en beheer);
  • Een vierde meer bijzonder element is het voorkomen van schade aan gebouwen en infrastructuren als gevolg van grondwatertekorten.

De deltacommissaris was onder de indruk van het vele werk dat is gedaan. Er is nu veel bekend over het vraagstuk en er zijn veel acties benoemd. Hij benadrukte het belang van scherpe keuzes en het uitwerken van de acties rondom de vier belangrijkste elementen samen met betrokkenen. De vraag is volgens hem vervolgens hoe we het dan ook voor elkaar krijgen. Hij kijkt uit naar het advies van de stuurgroep nieuwbouw en herstructurering hierover. Is een intentieverklaring voldoende of zou er een bestuursovereenkomst moeten komen? Of moeten we zaken in regelgeving vastleggen? Daarover wil hij de komende maanden graag meer helderheid krijgen. Voor de deltacommissaris staat vast dat op basis van de analyses en het prima materiaal dat er inmiddels ligt, we de vrijblijvendheid voorbij moeten.

In het DP2015 zal de deltacommissaris daarom een voorstel formuleren voor de aanpak van de klimaatbestendige stad als onderdeel van de deltabeslissing ruimtelijke adaptatie.