Deltacommissaris opent Waterplein Rotterdam

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft vandaag samen met wethouder Alexandra van Huffelen en hoogheemraad Chris van der Velden Waterplein Benthemplein in Rotterdam geopend. Dit eerste Europese waterplein laat zien hoe Rotterdam op een duurzame manier met regenwater omgaat en zorgt voor droge voeten in de omgeving. Tegelijkertijd is het plein een aantrekkelijk stadsplein met ruimte voor sport en groen.

Wim Kuijken over het plein: "Zowel de gemeente Rotterdam als het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn actieve partners in het Deltaprogramma. Concrete en tastbareĀ  innovaties als dit waterplein zijn belangrijk voor het Deltaprogramma omdat we op die manier ruimtelijke adaptatie in de praktijk zien en daarmee de steden klimaatbestendig maken".

Vergroot afbeelding Deltacommissaris opent Waterplein Rotterdam 1
V.l.n.r.: wethouder Alexandra van Huffelen van Rotterdam, deltacommissaris Wim Kuijken, hoogheemraad Chris van der Velden van Waterschap Schieland en de Krimpenerwaard

Doordat de extremen in het weer toenemen, regent het vaker en harder. Net als veel andere gemeenten heeft Rotterdam in dichtstedelijk gebied relatief weinig ruimte om water aan de oppervlakte op te vangen en vast te houden. Het waterplein is een Rotterdamse innovatie om in tijden van hevige regenval het riool te ontlasten en tegelijkertijd de stad aantrekkelijker te maken. Als het heel hard regent, wordt het water opgevangen in speciale bassins op het plein. Een verdiept sportgedeelte loopt pas bij extreme omstandigheden onder water en functioneert dan als extra bufferruimte. Zodra het weer droog is, wordt het water afgevoerd en vallen deze delen droog. Dan is er volop ruimte omĀ  op het plein te sporten en te verblijven. Het Waterplein is ontworpen door architectenbureau Urbanisten.