TV-serie ‘Nederland in 7 overstromingen’

Omroep NTR zendt vanaf vrijdag 13 december de 7-delige documentaireserie 'Nederland in 7 overstromingen' uit. De laatste aflevering gaat over de toekomst van onze waterveiligheid, met een toelichting van deltacommissaris Wim Kuijken.

Nederland is wereldberoemd vanwege de voortdurende strijd met het water. De dijken, deltawerken en de baggeraars oogsten alom bewondering. Maar onze uitvindingen om met het water samen te leven ontstonden pas na grote overstromingen, die ons landschap en onze cultuur dramatisch hebben beïnvloed. Met een tv-serie, een boek en een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum vertelt Nederland in 7 overstromingen het verhaal van Nederland en de strijd tegen het water, vroeger, nu en in de toekomst. Die strijd is nog niet gestreden, want de kans op een volgende grote overstroming, misschien zelfs groter dan ooit tevoren, is maar al te reëel. De serie koppelt zeven overstromingen aan zeven universele thema’s zoals samenwerking, schuld, liefdadigheid en de nieuwe mens.

Deltacommissaris aan het woord

Deltacommissaris Wim Kuijken komt aan het woord in aflevering 7 van de serie, die wordt uitgezonden op 24 januari 2014. De Deltacommissaris zal in die aflevering vertellen dat we in Nederland altijd voorbereid moeten zijn op de mogelijkheid van een overstroming. En dat het daarom belangrijk is dat we weten wat ons in het geval van een overstroming te doen staat.

TV-serie, boek en tentoonstelling

De afleveringen van de tv-serie zijn te zien om 21.10 uur op Nederland 2, van vrijdag 13 december tot en met vrijdag 24 januari 2013. Bekijk de promotievideo op Youtube. Tegelijkertijd met de tv-serie verschijnt over hetzelfde thema ook een boek en opent een gelijknamige tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum.

Tentoonstelling

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen loopt van 23 november 2013 tot 22 maart 2015 de tentoonstelling Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee. Centraal staat de overstroming van 1916, die voor het Zuiderzeegebied grote gevolgen heeft gehad: vanwege het aantal slachtoffers en de materiële schade, maar bovenal doordat deze overstroming de directe aanleiding vormde voor het afsluiten van de Zuiderzee. De aanleg van de Afsluitdijk in 1932 herinnert aan de gevaren van het water en de gebeurtenissen in 1916.