Stormachtig

Als ik terugkijk op dit jaar dan was een van de eerste memorabele momenten van 2013 de herdenking van 60 jaar watersnood Zeeland in februari. Gek genoeg kregen we bijna aan het einde van dit jaar te maken met een storm en hoogwater, niet ver van het niveau van het rampjaar 1953.

Maar met het grote verschil dat we nu onze bescherming op orde hebben. In de 60 jaar na 1953 hebben we daar hard aan gewerkt, daar zijn de deltawerken natuurlijk het meest zichtbare resultaat van. Ook op dit moment wordt er op veel plaatsen in ons land gewerkt aan de bescherming tegen hoogwater. Onder andere in het rivierengebied en langs de kust, waar de laatste ‘Zwakke Schakel’ binnenkort wordt aangepakt.

In de laatste week van 2013 werd eens te meer duidelijk hoe belangrijk de aanpak is, onder andere langs de Maas waar de overstroming van 20 jaar geleden werden herdacht. Dankzij de maatregelen die daar genomen zijn, kan dat niet zomaar meer gebeuren.

Maar we zijn nog niet klaar! Want we weten dat er nog veel meer moet gebeuren om ook op de lange termijn veilig te blijven.

De grilligheid van het weer gaf dat het afgelopen jaar zeer duidelijk aan.

Koude winter, warme zomer, hoogwater in juni (uitzonderlijk!), extreem veel regen en wind in de laatste drie maanden van ons jaar. In de herfst niet uitzonderlijk, maar de heftigheid en de frequentie waren sterker dan we gewend zijn van een ‘doorsnee’ najaarsstorm.

Hiermee houden we ook rekening in het Deltaprogramma. Door gebruik te maken van de klimaatscenario’s die het KNMI voor ons maakt kunnen we ons optimaal voorbereiden op de toekomst.

2014 wordt een belangrijk jaar voor het Deltaprogramma. Op Prinsjesdag wordt het Deltaprogramma 2015 aangeboden aan de Tweede Kamer. Met daarin de Deltabeslissingen, die kaders geven voor de toekomst van onze bescherming tegen hoogwater en het beschikbaar hebben van voldoende zoet water, de voorkeursstrategieën en uit te voeren maatregelen.

Het Deltaprogramma is goed op stoom en dat kan alleen dankzij de intensieve samenwerking tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen, met inbreng van veel betrokken partijen: kennisinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties!

Ik wens iedereen een prachtig 2014!

Wim Kuijken, deltacommissaris