Het Deltaprogramma leeft

We zullen de komende maanden vaak tegenkomen dat concretere plannen en maatregelen met betrekking tot het Deltaprogramma in de publiciteit komen. Dat hoort bij het transparante en interactieve proces dat we doorlopen richting de deltabeslissingen die eind dit jaar worden voorgelegd aan de Kamer.

Het Deltaprogramma leeft en dat is belangrijk. Lees de kranten er maar op na: er is aandacht voor de zorg over de dijken in de Randstad, er wordt stilgestaan bij het belang van de beschikbaarheid van zoet water voor de landbouw en rapporten van onderzoeksinstituten verschijnen vaker in de publiciteit.

Zowel voor betrokken overheden als voor maatschappelijke organisaties betekent deze publiciteit, dat het verstandig is de context te geven waarin een voorstel of maatregel naar buiten komt. Tenslotte is alles wat we doen er op gericht om voor de komende jaren tot investeringen te komen die ons land veilig en de zoetwatervoorziening op orde houden, ook als de omstandigheden veranderen.

In deze fase komen alle onderzoeken, analyses en adviezen van zowel regionale als nationale overheden bij elkaar. We bereiden ons voor op de adviezen die in het Deltaprogramma 2015 komen. Er is nog niets besloten. We zijn in de fase van voorbereiding. Zoals we op het vierde Deltacongres al concludeerden: de deltabeslissingen zijn in zicht!

Wim Kuijken, Deltacommissaris