Deltacommissaris op werkbezoek in Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Op 5 februari is de Deltacommissaris (DC) gastvrij ontvangen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, op uitnodiging van de burgemeester van Sliedrecht, de heer Hemmen en mede namens de voorzitter van het portefeuilleoverleg fysiek van de regio en de burgemeester van de gemeente Molenwaard, de heer van der Borg.

Sliedrecht is een van de Noordelijke Drechtsteden (Sliedrecht, Papendrecht en Alblasserdam). Deze Noordelijke Drechtsteden zijn voor het Deltaprogramma aangesloten bij het Samenwerkingsverband Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Dit samenwerkingsverband beslaat de gehele dijkring 16. De problematiek en de mogelijke oplossingen binnen dijkring 16 staan hoog op de agenda en hebben direct betrekking op de Noordelijke Drechtsteden. Vanuit deze invalshoek is het werkbezoek aan Sliedrecht uitgebreid naar het gebied van het Samenwerkingsverband Alblasserwaard Vijfheerenlanden.

De maatregelen die nodig zijn om het beschermingsniveau tegen overstromingen voor de mensen en economische waarde achter de dijk te verhogen staan komende jaren centraal in dit gebied. Waarschijnlijk moeten de beschermingsnormen hiervoor worden verhoogd en staan we daarmee ook gesteld voor de klimaatverandering.

De grote uitdaging is dat voor dijksterkingen zowel binnen– als buitendijks niet overal meer ruimte is. Er is veel bebouwing en bedrijvigheid. Traditionele versterkingen zijn niet overal meer mogelijk. Tijdens het werkbezoek is goed zichtbaar geworden hoe dit vraagstuk ook nu al speelt. Een doordachte aanpak in de tijd is noodzakelijk en zal in de voorkeursstrategie van Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden worden opgenomen. De Deltacommissaris heeft het belang van een heldere communicatiestrategie hierbij onderstreept en zal daarbij ondersteuning geven.

Bekijk ook het videoverslag van het werkbezoek aan de Alblasserwaard.