Governance Deltaprogramma na 2014

De uitvoering van het Deltaprogramma vraagt ook na 2014 om een hoogwaardige programmatische aanpak. Op die manier kunnen de deltabeslissingen slim en goed worden uitgewerkt en uitgevoerd. De rol van de deltacommissaris blijft ook na 2014 van groot belang. Hij is de degene die op grond van de Deltawet jaarlijks het Deltaprogramma maakt, daarmee samenhang en voortgang bewaakt en zorgt dat er ruimte blijft bestaan voor aanpassingen waar dat kansrijk is en meer oplevert dan bestaande voorkeuren. Dat staat in het adviesrapport “Samen verder werken aan de Delta, de governance van het Nationaal Deltaprogramma na 2014” dat Prof.dr.ing. G.R. Teisman en Dr. A. van Buuren van de Erasmus Universiteit Rotterdam op verzoek van de deltacommissaris hebben geschreven.

Het Deltaprogramma heeft de afgelopen jaren op een aantal belangrijke punten winst geboekt. De nieuwe manier van werken tussen Rijksoverheid en regionale overheden, de adaptieve aanpak en de verbinding tussen water en ruimte zijn winstpunten die in de volgende fase van het Deltaprogramma kunnen worden uitgebouwd, aldus het rapport. Direct betrokken geven het Deltaprogramma gemiddeld een rapportcijfer dat dicht tegen de 8 aan ligt.

Het advies bevat een aantal ontwerpcriteria waarop in de organisatie van het Deltaprogramma kan worden voortgebouwd: handen uit de mouwen waar het moet en actief werken aan slimme combinaties over de grenzen van de verschillende overheden waar het kan. Programmatisch werken betekent dat het Deltaprogramma werk maakt van de kwaliteit van de uitvoering waarbij er ruimte is voor innovatie en vroegtijdige betrokkenheid van de markt. De deltacommissaris fungeert daarmee als boegbeeld van een innovatieve sector. De watersector kan daarvan volgens het adviesrapport profiteren in termen van internationale zichtbaarheid en exportkracht.

In het adviesrapport zijn ook de resultaten van de enquête over het Deltaprogramma meegenomen.

De deltacommissaris zal in het Deltaprogramma 2015 (DP2015) naast zijn voorstel voor de deltabeslissingen ook een voorstel doen aan het kabinet voor de inrichting van het Deltaprogramma na 2014. DP2015 verschijnt op Prinsjesdag dit jaar.