Deltacommissaris bezoekt Delta Rijn

Woensdag 19 maart bracht deltacommissaris Wim Kuijken een bezoek aan het Delta Rijn gebied. Doel van het bezoek was om zich te laten informeren over de opgaven op het gebied van waterveiligheid, waar in het bijzonder de gebieden Bovenrijn en Varik voor staan.

De deltacommissaris werd gastvrij ontvangen door de dijkgraaf en heemraad van waterschap Rijn en IJssel. De gedeputeerde van de provincie Gelderland en de wethouder van de gemeente Rijnwaarden waren aanwezig om de deltacommissaris bij te praten over de ontwikkelingen in het gebied. Eveneens aanwezig was de directeur Water van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Vergroot afbeelding Deltacommissaris bezoekt Delta Rijn
Het gezelschap bij de peilschaal in Tolkamer

Voor het onderdeel Bovenrijn werd de deltacommissaris uitvoerig ingelicht over de maatregel retentiegebied Rijnstrangen. Dit retentiegebied, waarop nu een ruimtelijke reservering is gelegd, is een gebied waarin in extreme omstandigheden die zich na 2050 kunnen voordoen veel water geborgen kan worden zodat benedenstrooms (stroomafwaarts) minder water aankomt en daardoor de situatie veiliger is. Zo'n retentiegebied topt de extreme hoogwatergolf af. Het gebied heeft behoefte aan duidelijkheid over de toekomst en die kan wellicht in het Deltaprogramma 2015 worden gegeven. Vervolgens stond het mogelijke cascade-effect van de grensoverschrijdende dijk (dijkring 48) langs de Bovenrijn centraal in het gesprek. Een animatie liet zien dat bij een dijkdoorbraak een gebied tot aan Zwolle onder kan lopen. Hier moet de komende jaren worden samengewerkt om de vereiste basisveiligheid op Nederlands grondgebied te kunnen leveren.

Na een rondrit door het gebied waarbij onder andere werd gestopt bij de waterkering in Tolkamer en in het retentiegebied Rijnstrangen, volgde een discussie over de potentiƫle rivierverruimende maatregel in Varik. Afgesproken is dat nadere onderbouwing wordt geleverd over de voorkeurstrategie van de regio en de urgentie zodat in het Deltaprogramma 2015 duidelijkheid kan worden gegeven.