Deltacommissaris bij oplevering 3Di instrumentarium

Op 20 maart woonde deltacommissaris Wim Kuijken in Utrecht de oplevering bij van het 3Di instrumentarium. Het 3Di instrumentarium is een supersnelle rekentechniek, die het mogelijk maakt vraagstukken in het waterbeheer te visualiseren en interactief met betrokkenen te bespreken.

Daarnaast stelt het 3Di instrumentarium waterbeheerders in staat maatregelen te optimaliseren, water-en ruimtelijk beleid te verbinden en ook real-time te ondersteunen bij het crisismanagement bij bijvoorbeeld overstromingen. Daarmee heeft het volgens de Deltacommissaris vanaf 2015 een grote potentie in de nadere uitwerking en uitvoering van de deltabeslissingen en voorkeursstrategieën. De visualisatiemogelijkheden versterken de vroegtijdige betrokkenheid hierbij van burgers en bedrijven, bieden ruimte voor eigen inbreng. Daarmee democratiseert het 3Di instrumentarium het waterbeheer, een ontwikkeling die ook grote exportkansen biedt.

Het 3Di-instrumentarium is ontwikkeld door een consortium waarin overheden (Hoogheemraadschap Delfland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waternet), kennisinstellingen (Deltares, TU Delft) en bedrijfsleven (Nelen-Schuurmans) met het programma Kennis voor Klimaat samenwerkten, geheel volgens de gedachte van de Topsector Water.