IPCC: aanpassing klimaatverandering enorme uitdaging

Landen staan voor een steeds grotere uitdaging – bestuurlijk en technisch – om zich aan klimaatverandering aan te passen. De effecten van klimaatverandering worden met steeds meer zekerheid onderbouwd.

Als de wereldtemperatuur nog één graad Celsius hoger wordt, krijgen veel unieke en bedreigde ecosystemen, waaronder koraalriffen, en culturen te maken met ernstige gevolgen. Ook neemt de kans op abrupte, onomkeerbare veranderingen toe. Door aanpassingsmaatregelen te nemen kunnen veel risico’s worden teruggedrongen, maar zeker niet alle. Voor veel maatregelen is het nodig dat nationale overheden een coördinerende rol spelen. Dit staat in het meest recente rapport van het IPCC.

Ook dichter bij huis liggen gevolgen in het verschiet. De stroomgebieden van de grote rivieren kunnen te maken krijgen met meer extreme neerslag en in de zomer zal de hoeveelheid aangevoerd water juist kunnen afnemen. Hoge rivierafvoeren hebben gevolgen voor de veiligheid in het rivierengebied en kunnen in combinatie met zeespiegelstijging en hoge waterstanden op zee vaker tot gevaarlijke situaties leiden in het benedenrivierengebied. Ook bij de bescherming van de kust en het beheer van het IJsselmeer moet rekening worden gehouden met zeespiegelstijging. Minder water in de zomer betekent onder meer grotere risico’s van verzilting in de kustzones en minder beschikbaar water voor de landbouw.

In het nationale Deltaprogramma worden deze effecten van klimaatverandering meegenomen. Er wordt gewerkt met deltascenario’s, die gebaseerd zijn op de meest actuele kennis van klimatologische en economische ontwikkelingen. Er wordt rekening gehouden met meerdere ‘mogelijke toekomsten’. Dat wil zeggen dat de maatregelen die worden voorgesteld op een ruime bandbreedte aan verwachte ontwikkelingen een antwoord moeten kunnen geven. Met Prinsjesdag maakt het kabinet, op voorstel van de Deltacommissaris, bekend over hoe deze maatregelen, de nieuwe generatie Deltawerken, eruit gaan zien.

Zie ook het persbericht over IPCC.