Deltacommissaris houdt W.J. van den Bremenlezing over Deltaprogramma

Op 7 mei hield deltacommissaris Wim Kuijken op de 400 jaar oude Universiteit Groningen de W.J. van den Bremenlezing over het Deltaprogramma. De W.J. van den Bremenlezing is een jaarlijkse lezing die wordt georganiseerd door Ibn Battuta, de studievereniging van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

In zijn lezing ging de deltacommissaris in op de huidige stand van zaken binnen het Deltaprogramma, de vernieuwing in het beleid op gebied van water en ruimte, de aanstaande deltabeslissingen en stond daarbij nadrukkelijk stil bij de cruciale functie kennis en innovatie binnen het programma.

Prof. dr. J. Woltjer (hoogleraar Planologie) verzorgde een co-referaat bij de lezing. Hij ging met name in op het belang van monitoring in de adaptieve aanpak en het gebruik daarbij van indicatoren. Welke kerninformatie gebruik je om te monitoren en op tijd een andere pad in te slaan bij die aanpak? De deltacommissaris gaf aan dat inderdaad zaak is die indicatoren te benoemen en een plek te geven in het monitoringsysteem. Deels zitten ze in de deltascenario's die periodiek herijkt worden. Dit zal de komende jaren de nodige aandacht krijgen binnen het Deltaprogramma. Vragen van studenten gingen onder andere over de levensduur van de keringen, het Deltafonds, en de rol van duurzame energie in het Deltaprogramma.

Willem Jan van den Bremen (1931-2003) was tot zijn pensioen in 1996 hoogleraar economische en sociale aardrijkskunde in Groningen. Ook was prof. Van den Bremen enkele jaren decaan/hoofd van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Na zijn overlijden in 2003 heeft studievereniging Ibn Battuta ervoor gekozen om een jaarlijkse lezing te gaan organiseren en deze naar hem te vernoemen, bij wijze van dank en aandenken aan het toonaangevende werk dat Van den Bremen heeft verricht voor zowel de faculteit als de geografie.

De eerste W.J. van den Bremenlezing vond plaats in juni 2004, met als spreker oud-minister Jan Pronk. Anno 2014 zijn er zeven W.J. van den Bremenlezingen geweest verzorgd door tal van toonaangevende en bekende sprekers binnen het vakgebied of de vakpraktijk, zoals Henk Bleker, Mels Crouwel en Adri Duijvestijn.