De preventieve aanpak van het Deltaprogramma als voorbeeld voor de Verenigde Naties

Op 27 mei werd de ‘High-Level Experts and Leaders Panel on Water and Disasters (HELP)’ werkbijeenkomst gehouden in het gemeentehuis van Rotterdam. De bijeenkomst werd voorgezeten door minister Melanie Schultz van Haegen met een welkomstwoord door burgemeester Aboutaleb. Ook sprak Lt. Gen. Thomas Bostick van het US Army Corps of Engineers.

De Internationale werkgroep bestaat uit politici en bestuurders van diverse overheden en internationale organisaties en heeft tot doel om politieke aandacht te vestigen op het belang en draagvlak van adequaat waterbeheer, (klimaat-)adaptatiemaatregelen en hulp bij rampen.

Deltacommissaris Wim Kuijken was als keynote-spreker uitgenodigd en presenteerde de aanpak van het Nederlands Deltaprogramma. Het Deltaprogramma staat model op het wereldtoneel voor de preventieve aanpak om overstromingen, droogte en om gerelateerde rampen te voorkomen. De Deltacommissaris presenteerde de Nederlandse aanpak en zei  “Nederland wordt gemiddeld iedere 40 a 50 jaar getroffen door een waternoodramp, dat laten we niet meer gebeuren en daarom zetten we in op deze preventieve delta aanpak”. Een proactieve aanpak leidt tot een gedegen veiligheidsniveau, kostenbesparing en stimuleert duurzame economische ontwikkeling.  Wim Kuijken nodigde de deelnemers uit voor samenwerking met de uitspraak “De preventieve en adaptieve aanpak werkt heel goed voor Nederland, het is belangrijk dat nu ook andere landen van onze kennis hun voordeel doen.' Naast de meerlaagse veiligheidsaanpak is ook de noodzaak benadrukt van adequate bestuurlijke en institutionele organisatie.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Deltaprogramma stellen hun kennis en ervaring beschikbaar om ook andere landen te ondersteunen in een gedegen klimaatadaptatiestrategie. ' Een uitgelezen kans voor de Nederlandse watersector om het werkgebied te verruimen en actief betrokken te raken in het buitenland. De aanbevelingen van de HELP-bijeenkomst worden onder andere gerapporteerd in de vorm van een strategisch actieplan aan de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties en dragen bij aan het vormgeven van de Sustainable Development Goals, het vervolg van de Millennium Development Goals na 2015.