Deltacommissaris op bezoek bij Deltares

De deltacommissaris is op 26 mei, op uitnodiging van het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2), bij Deltares bijgepraat over belangrijke nieuwe kennis die bij dijkversterkingen met een ondergrond van veen toegepast wordt. Het onderzoek is een combinatie van wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek.

Veldonderzoek heeft plaatsgevonden langs de Markermeerdijken van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De wetenschappelijke vertaling wordt met laboratoriumproeven ondersteund en bij Deltares uitgevoerd. Na borging van de nieuwe kennis door het Expertisenetwerk Waterkeren (ENW) worden de nieuwe inzichten meteen benut bij het ontwerpen van dijkversterkingen langs het Markermeer die nu in voorbereiding zijn binnen het HWBP-2.

Naast het bijdragen aan onderzoek en het toepassen van de nieuwe inzichten in de praktijk, wordt voor de Markermeerdijken ook gedacht aan bij de opgave passende innovatieve contractvormen. Het is daarmee een omvangrijk project waar een aantal voor het Deltaprogramma belangrijke innovatieve ontwikkelingen samen komen.