Inspirerend symposium 'Metasturen in de Delta' in Museum voor communicatie te Den Haag
Het vijfjarig jubileum, het eerste lustrum, van het Deltaprogramma vormde de aanleiding voor een verdiepend symposium over 'metasturen in de Delta' met betrokken deelnemers op het onderwerp. De ervaringen met de werkwijze en aanpak van het Deltaprogramma (gedragen door waterschappen, provincies, gemeenten, Rijkswaterstaat en ministeries) zijn door de deltacommissaris in zijn inleiding toegelicht en vervolgens in verdiepende sessies tegen andere thema's aangehouden: energietransitie, stedelijke en regionale ontwikkelingen, digitalisering van de overheid en veiligheid en terreurbestrijding.
Leidende practitioners deden de aftrap: Mark Dierikx (directeur-generaal Energie, Telecom en Mededinging van het Ministerie van Economische Zaken), Ton Jonker (directeur Amsterdam Economic Board), Marco Pastors (programmadirecteur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid), Bas Eenhoorn (Nationale Commissaris Digitale Overheid) en Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid).
Martijn van der Steen van de Nederlandse School voor openbaar bestuur gaf een bestuurskundige reflectie op de deltaprogramma aanpak en noemde de aanpak 'het nieuw bestuurlijk normaal'.
Na de verdiepende sessies vond een reflectie plaats door hoogleraren uit de bestuurskundige praktijk: Paul ’t Hart (Universiteit Utrecht), Katrien Termeer (Wageningen UR), Mark van Twist (Nederlandse School voor Openbaar Bestuur) en Geert Teisman (Erasmus Universiteit). Dit gebeurde onder begeleiding van Felix Rottenberg, die het gezelschap goed wist uit te dagen.
Er kwam van alles op tafel: het gesprek ging over de verschillende beelden bij depolitiseren, over de noodzaak van een bypass organisatie als de staande organisaties het probleem niet kunnen oplossen, over het belang van kleine stapjes om een groter geheel op gang te brengen. Maar ook over adaptief sturen uitgaande van onzekere toekomsten, over het verdwijnen van grenzen tussen organisaties door de digitalisering, over het belang van het goede verhaal en joint fact finding en het werken aan vertrouwen en over het belang om boven de partijen te kunnen staan en zelf geen belang te hebben. Vele elementen uit de deltaprogramma-aanpak blijken goed bruikbaar voor andere thema's en er blijkt behoefte om hierover vaker van gedachten te wisselen.
De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur zorgt voor een uitgebreid inhoudelijk verslag van het symposium dat spoedig beschikbaar wordt gesteld.