Deltacommissaris: Beschikbaarheid zoetwater steeds nijpender
Deltacommissaris Co Verdaas heeft in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de forse opgave om Nederland bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Met de veiligheid is het vanwege de grote dijkversterkingsoperatie die nu loopt steeds beter gesteld. Tegelijkertijd wordt de beschikbaarheid van zoetwater steeds nijpender, aldus de deltacommissaris.
De Tweede Kamer sprak donderdag 26 maart met verschillende deskundigen over de kosten en impact van klimaatverandering op Nederland. Het gesprek ging over welke sociaaleconomische gevolgen Nederlanders nu al ondervinden als gevolg van klimaatverandering en hoe dit zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen.
Zowel hoofdeconoom van de ABN Sandra Phlippen als directeur Geeke Feiter van het Verbod van Verzekeraars wees de Kamerleden op het belang dat overheden en private partijen werk maken van een klimaatbestendig Nederland om de veiligheid en welvaart te waarborgen. Feiter vroeg daarbij aandacht voor een klimaatbestendige ruimtelijke inrichting en nieuwbouw. “We zien wereldwijd de gevolgen van extreem weer en ook de schade steeds extremer worden. In de Verenigde Staten is zichtbaar dat er een risico is dat dit de financierbaarheid en verzekerbaarheid gaat raken. Hypotheken in slechte gebieden worden dan duurder dan in gebieden waar alles wel op orde is. Als je verstandig en klimaatadaptief bouwt, kun je dat voorkomen.”
Deltacommissaris Co Verdaas wees de Kamer er op dat we ons in Nederland hoe dan ook flink moeten inspannen om ons aan het passen aan het veranderende klimaat. Ook als het wereldwijd lukt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. “In ieder scenario gaan de effecten van klimaatverandering nog een wel tijd door.” Hij constateerde dat Nederland steeds veiliger wordt door de uitvoering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma van de waterschappen en Rijkswaterstaat. “Met de veiligheid is het steeds beter gesteld. Maar om Nederland ook op de lange termijn te beschermen, is een continue inspanning nodig en dus ook voldoende geld om onze waterkeringen te versterken”, aldus de deltacommissaris.
Verdaas ging uitgebreid in op het dreigende tekort aan zoetwater. De deltacommissaris gaf aan dat het realiteit is dat er in droge periodes al te weinig water is voor alle watervragers. Binnen het Deltaprogramma wordt onderzoek gedaan naar een andere afvoerverdeling van het zoete water uit de grote rivieren over het land. Volgend najaar moet duidelijk zijn welke keuzes de politiek kan maken en welke hoeveelheid water de afzonderlijke gebieden dan nog beschikbaar hebben. “Het gaat dus ook om de keuze wie nog water krijgt op het moment dat we een tekort hebben.”
De deltacommissaris wees op de verschillende initiatieven in de regio’s om het water beter vast te houden, zoals in Zeeland en op de hoge zandgronden. Ook lopen er experimenten met andere teelten of een andere bedrijfsvoering.
Verdaas zei daarnaast aan het belangrijk is dat we meer ruimte gaan reserveren om het water bij stortbuien op te vangen. Deze waterbuffers helpen ook als voorraad voor de periodes met watertekorten. “We hebben voor water steeds meer ruimte nodig. De keuze waar we dat gaan doen zal uiteindelijk de politiek moeten maken.”
- Zie voor de position papers van de sprekers tijdens het rondetafelgesprek: De kosten en impact van klimaatverandering op Nederland | Tweede Kamer der Staten-Generaal
- Terugkijken van het rondetafelgesprek kan op Debat Direct van de tweede Kamer: De kosten en impact van klimaatverandering op Nederland | Debat Direct