Podcast "Over Water & Klimaat"

Over Water & Klimaat is de podcast van het deltaprogramma. Wat doet Nederland om te zorgen dat we droge voeten houden? Hoe zorgen we voor voldoende water in droge tijden? Is Nederland wel voorbereid op een veranderend klimaat?

Hajo Magré praat met waterwerkers en wetenschappers die elke dag met die vragen - en de antwoorden! - bezig zijn. En we gaan naar plekken waar op dit moment gewerkt wordt aan het Deltaprogamma. Vraag jij je af wat Nederland doet om zich voor te bereiden op de stijgende zeespiegel, aanhoudende droogte en ander extreem weer? Luister dan naar deze podcast over het Deltaprogramma.

Alle afleveringen zijn binnenkort te beluisteren via deze site.

Vragen over deze podcast? Mail naar podcast@deltacommissaris.nl.

Seizoen 2 (september - november 2020)

Aflevering 5 | Tilburg, warmste stad in Europa

Het klimaat verandert. En dat maakt de kans op hitte en langdurige droogte of juist extreme regenbuien en overstromingen steeds groter. Tilburg was in 2018 zelfs even de warmste stad in Europa. Alle Nederlandse steden passen zich de komende jaren aan aan klimaatverandering. Hajo Magré kijkt hoe Tilburg dit doet.

Gepubliceerd op 4 november 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 4 | Een veilige dijk met een gat erin

De Afsluitdijk ligt er al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw. Tijd voor groot onderhoud, dat tot eind 2022 plaatsvindt. De dijk wordt op sommige plekken iets hoger, maar vooral breder en sterker. En: er wordt een gat in gemaakt - zonder dat de dijk onveilig wordt. En zonder dat er zout water in het IJsselmeer terechtkomt. Hoe waterveiligheid en natuurontwikkeling hand in hand gaan - dat hoor je in deze aflevering.

Gepubliceerd op 22 oktober 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 3 | De bloemkolen van Werner

Zeeland heeft een probleem: een tekort aan regenwater kan daar niet worden aangevuld met water uit rivieren. En op zout zeewater groeien de gewassen ook niet best. Daarom wordt er geëxperimenteerd met manieren om zoetwater in de grond te bewaren voor droge tijden. Met bloemkoolteler Werner Louwerse, Peter van Veelen van Buro Waterfront en Vince Kaandorp van Deltares.

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 2 | Maarten en Ralph gooien zand in de beek

In de Leuvenumse bossen stroomt de Hierdense Beek. Onlangs is daar expres zand en hout ingegooid, zodat de natuur rond de beek meer water vasthoudt. Maar hoe werkt dat precies? En wat heeft deze beek te maken met andere beken, bijvoorbeeld in Polen? Daarover gaat deze aflevering. Met Maarten Veldhuis van het Waterschap Vallei en Veluwe en Ralph Verdonschot van Wageningen Environmental Research.

Gepubliceerd op 24 september 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 1 | Water voor het westen

In de Lopikerwaard is het waterschap bezig met het maken van een oplossing voor de droogte, want in de toekomst wordt het vaker droog, is de verwachting. Van die oplossing profiteert het waterschap niet zelf; het zijn vooral hun buren die er baat bij hebben. Met Peter Hesen, projectleider KWA+ bij Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. En Martien van Rossum, melkveehouder in Polsbroek.

Gepubliceerd op 10 september 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Seizoen 1 (januari - mei 2020)

Bonusaflevering  | Werken aan water en klimaat tijdens de coronacrisis

Coronacrisis of niet, klimaatverandering staat niet stil. En daarom mag het werken aan waterveiligheid ook niet stilstaan. We moeten door! Maar lukt dat wel, nu iedereen in Nederland te maken heeft met de beperkingen van het coronavirus? Lopen projecten vertraging op? Of gaat klimaatverandering minder snel nu? En: is er straks nog wel voldoende geld voor het Deltaprogramma? Hajo Magré neemt je tijdens een wandeling langs de Waal mee naar de antwoorden op deze, en andere, vragen. Met medewerking van econoom Bas Jacobs, klimaatwetenschappers Marjolijn Haasnoot en Rob van Dorland, Stefan Kuks van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie, Yolande van der Meulen van het Waterschap Rivierenland en deltacommissaris Peter Glas.

Gepubliceerd op 13 mei 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 6: Deltacommissaris Peter Glas

Als je in de wereld van water en klimaat duikt, kom je er al snel achter dat er in Nederland één persoon is die op veel vragen hét antwoord zou moeten hebben. De man aan het hoofd van het Deltaprogramma: Peter Glas. Nederland ligt laag. De zeespiegel stijgt en we krijgen vaker extreem weer. Kan Nederland dat wel aan? Zit de overheid te slapen of wordt het probleem juist overdreven? In deze aflevering praat Hajo Magré met de man die het Nederlandse waterprobleem - of de uitdaging - in zijn geheel overziet.

Gepubliceerd op 17 maart 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 5 | Werken aan water en klimaat: de twee generaties

Scholieren en studenten lijken zich soms nog drukker te maken om het klimaat dan de grote mensen, de volwassenen. Zoals staken en spijbelen voor het klimaat. Hoe dragen jongeren bij aan het omgaan met klimaatverandering? En kan de jongere generatie ook nog wat leren van de vorige? Deze aflevering gaat over de meerwaarde van verschillende generaties in het Deltaprogramma.

Gepubliceerd op 12 februari 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 4 | Een ander klimaat in steden en dorpen

Door klimaatverandering gaat het harder regenen, is het vaker heet en langer droog. Als we niets doen zorgt dat voor wateroverlast, overstromingen en schade aan bomen en planten. Maar wat is er nodig om die problemen aan te pakken? Wat doet de overheid - en wat kun je ook echt zelf doen? Deze aflevering gaat over klimaatverandering in steden en dorpen. Te gast zijn Lisette Klok, onderzoeker en docent klimaatbestendige stad aan de Hogeschool van Amsterdam. En Ed Anker, wethouder bij de gemeente Zwolle, met klimaatadaptatie in portefeuille. In de reportage, halverwege deze aflevering, gaan we op bezoek in het 'minibos' dat Maarten Bruns in zijn achtertuin heeft gemaakt.

Gepubliceerd op 5 februari 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 3 | Als het misgaat: de crisis van een overstroming

Hoe houden we in Nederland in de gaten of er een overstroming dreigt? Is de overheid daar wel op voorbereid? Of zijn we in zo’n geval op onszelf aangewezen? Wie beslist er eigenlijk of iedereen zijn huis uit moet en of het leger wordt ingezet? Daarover praten we in deze aflevering met Hisso Homan van het KNMI, Jaap Verweij van Watermanagementcentrum Nederland, Marcel Matthijse van Veiligheidsregio Zeeland en Jeroen Meijering, operationeel leider van het regionaal crisisteam in Zeeland.

Gepubliceerd op 29 januari 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 2 | Waarom het droger wordt; en de bodem zouter

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het vaker langere tijd achter elkaar droog zal zijn in Nederland. Imme Benedict, promovenda aan de WUR (Wageningen University & Research), legt uit hoe je kunt meten wat de oorzaak van een droge periode is. Bert Boerman, gedeputeerde in de provincie Overijssel, vertelt hoe de overheid met toenemende droogte omgaat. En je hoort waarom de droogte zorgt voor meer zout in de bodem, waarom dit voor boeren een probleem is, en wat een agrarisch bedrijf in Zeeland hieraan probeert te doen.

Gepubliceerd op 22 januari 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 1 | Zeespiegelstijging: is Nederland goed voorbereid?

De zeespiegel stijgt. Maar hoe weten we dat zo zeker? En is Nederland wel goed voorbereid? Rob van Dorland van het KNMI legt de laatste wetenschappelijke inzichten op een makkelijke manier uit. En Titus Livius van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vertelt wat Nederland doet als voorbereiding op de stijgende zeespiegel. Ook hoor je een reportage vanuit Dordrecht, waar inwoonster Anja Weeszenberg vertelt hoe klimaatverandering en zeespiegelstijging haar nu al bezighouden.

Gepubliceerd op 22 januari 2020 | Binnenkort te luisteren via deze site.

Aflevering 0 | Trailer

Welkom bij Over Water & Klimaat, de podcast over de toekomt van onze delta. In deze trailer blikken we, samen met deltacommissaris Peter Glas, vooruit op de afleveringen die vanaf januari 2020 in dit kanaal verschijnen. We spreken kort over zeespiegelstijging, klimaatverandering in steden en dorpen, de kans op een overstroming, droogte en verzilting en jonge mensen die werk maken van klimaatverandering.

Gepubliceerd op 23 oktober 2019 | Binnenkort te luisteren via deze site.