Deltacommissaris start zijn werkzaamheden

Wim Kuijken is op 1 februari 2010 officieel gestart als deltacommissaris. Op zijn eerste werkdag legde hij een krans bij het monument ter herdenking van de Watersnoodramp in 1953 en bezocht hij het Watersnoodmuseum. Ook nam hij deel aan de bestuurlijke netwerkdag van het deltaprogramma 2010. In de video licht Wim Kuijken de Deltawet en het deltaprogramma toe en geeft hij zijn visie op de rol van de deltacommissaris - de Regeringscommissaris voor het deltaprogramma. Ook benadrukt hij de noodzaak tot samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Commentaarstem: Nederland is een delta en laag gelegen. Na de watersnoodramp van 1953 en de grote wateroverlast in het rivierengebied in de jaren 90 is al  voortvarend gewerkt aan de waterveiligheid van ons land. Maar om ons land ook in de komende 100 jaar te beschermen tegen hoog water en voldoende zoet water veilig te stellen, moet er veel gebeuren. Het kabinet stelde daarom in 2008 de commissie Veerman in. Het advies van de Commissie komt terug in het ontwerp van de Deltawet. Dat is de basis voor het werk van de Deltacommissaris. Op voordracht van staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft Wim Kuijken deze opdracht gekregen. Met Huizinga bracht Kuijken in november al een werkbezoek aan Ter Heijde aan de kust. De eerste officiele werkdag van de Deltacommissaris was op 1 februari. Die dag ging ook de Deltawet naar de Tweede Kamer.

Deltacommissaris Kuijken: Die legt in de wet vast dat er een Deltaprogramma is, dat er een Deltafonds is, waar de middelen in komen om dit programma te financieren, dat er een Deltacommissaris is om het geheel te leiden.

Commentaarstem: Wim Kuijken is de eerste Deltacommissaris. Hij is verantwoordelijk voor samenhang en voortgang in het Deltaprogramma.

Deltacommissaris Kuijken: De Deltacommissaris die wordt belast met het opstellen van en het uitvoeren van het Deltaprogramma. En het Deltaprogramma ziet erop dat we dit land op de langere termijn, zeg maar deze eeuw uit, veilig houden tegen het opkomende water en voldoende zoet water hebben op de lange termijn om de verzilting tegen te gaan. We hebben de deltawerken uit de jaren vijftig, zestig van de vorige eeuw. Inmiddels is er natuurlijk veel meer geïnvesteerd vermogen achter de dijk. Neem de twee mainports in het westen van het land. Dus er is nogal wat te verdedigen. En we moeten dus de bescherming op orde houden. Dat zijn we nu aan het doen met het programma zwakke schakels en ruimte voor de rivieren onder andere en de Maaswerken. En tegelijkertijd moeten we ook nadenken over nieuwe normen. Welke risico's willen wij in dit land op langere termijn lopen.

Commentaarstem:  Op 1 februari begon Wim Kuijken zijn eerste werkdag met het bijwonen van de herdenking van de watersnoodramp van 1953. Onder grote belangstelling en in de ijzige kou legde hij samen met Commissaris van de Koningin, Karla Peijs, een krans bij het watersnoodmonument in Ouwerkerk.

Deltacommissaris Wim Kuijken: Ik heb bewust gekozen toen ik in november benoemd werd door het kabinet om op 1 februari officieel te starten en hier te starten. Ik ben hier eerder geweest. Niet alleen het monument, niet alleen de dag, maar ook het museum waar we nu zijn is indrukwekkend en ik vind het meer dan symbolisch om het verleden en het heden met de toekomst te verbinden en op dat kantelpunt in de geschiedenis waar ik nu mijn taak begin, wilde ik dat graag hier doen.

Commentaarstem: Het Deltaprogramma is een nationaal programma: rijksoverheidsorganisaties, provincies, gemeenten, waterschappen en de maatschappelijke organisaties werken hierin samen. Een goede samenwerking tussen deze partijen is een belangrijke voorwaarde om het Deltaprogramma te laten slagen. Na de kranslegging gaf Wim Kuijken de aftrap bij een ontmoeting met deze partners op de eerste bestuurlijke netwerkdag van het Deltaprogramma.

Deltacommissaris Kuijken: Het is opgebouwd uit deelprogramma's, soms generiek voor heel het land, als het gaat over de zoetwaterstrategie of de veiligheidsnormen die we hanteren voor onze dijken. En voor een deel is het regionaal: hoe doe je dat met de waterhuishouding in het hele land of met het peil van het IJsselmeer of met het Waddengebied als dat klimaat verandert. En het is dus aan mij om te zorgen dat ik met al die bestuurders en maatschappelijke organisaties tot één geheel kom, dat ik ze een bepaalde richting op krijg, dat we bepaalde waarden met elkaar delen en natuurlijk komen we moeilijke beslissingen tegen, maar dat we daar gewoon gezamenlijk achterstaan dat een van die beslissingen genomen moet worden.

Commentaarstem: Wim Kuijken is de komende zeven jaar regeringscommissaris van het Deltaprogramma. Het Deltaprogramma staat voor bescherming tegen hoog water en voldoende zoet water voor nu en in de toekomst.