Deltacommissaris bezoekt Rijnmond-Drechtsteden

Deltacommissaris Wim Kuijken bracht maandag 1 maart een bezoek aan het deelprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Hier sprak hij onder meer met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die voorzitter is van de stuurgroep Rijnmond-Drechtsteden voor het deltaprogramma. De bij dit deelprogramma betrokken bestuurders maakten met de deltacommissaris een vaartocht van de Hollandse IJsselkering bij Capelle aan de IJssel naar Dordrecht. 

Deltacommisaris Kuijken: Goedendag.

Man aan boord van schip: Dag mijnheer, welkom aan boord.

Ahmed Aboutaleb: Hallo, grote man.

Deltacommissaris Kuijken: Fijn dat u hierbij bent, hartstikke leuk.

Commentaarstem: Het bleef niet bij koffiepraat tussen Ahmed Aboutaleb en Wim Kuijken. De kersverse Deltacommissaris bracht een werkbezoek aan de Drechtsteden en daarbij werd uitvoerig ingegaan op de waterveiligheid van dit gebied in de toekomst.

Deltacommissaris Kuijken: Dit is een van de negen deelprogramma's van het Deltaprogramma wat nationaal is, maar natuurlijk wel een van de cruciale omdat hier heel veel geld verdiend wordt voor Nederland, heel veel mensen wonen en we ze wel moeten beschermen.

Ahmed Aboutaleb: Onze waterveiligheid is het allerbelangrijkste:  als we geen droge voeten hebben hebben we in de toekomst grote problemen.

Commentaarstem: Met het veranderen van het klimaat zal het water in de rivieren stijgen. Om ervoor te zorgen dat bewoners van de oevers en de polders geen terpen hoeven te bouwen om de voeten droog te houden zijn drastische maatregelen nodig die veel geld kosten.

Ahmed Aboutaleb: Er moet voor de komende jaren ongeveer 100 miljard euro worden gevonden. Dat is ongeveer een miljard per jaar wat in dat potje moet komen. Dat lijkt heel veel, maar met zijn allen in Nederland verdienen we ongeveer 600 miljard euro. Dus als je dat zo bekijkt is dat weer niet zo heel erg veel.

Deltacommissaris Kuijken: Wat ze hier in dit gebied voor de veiligheid in ieder geval gaan onderzoeken is de variant waarbij je het gebied open laat voor de zee en de rivier en dan zal je dus iets aan de dijken moeten doen in het gebied, een variant waarbij het sluit aan de voor en de achterkant. Dat is niet echt lekker voor de haven bijvoorbeeld. Dus dat is een moeilijke variant. En er is een variant die beide combineert.

Commentaarstem: Tijdens de rondvaart over de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas kreeg de deltacommissaris een belangrijk advies. Belanghebbenden drukten Kuijken op het hart haast te maken met besluiten nemen om zo de economie in dit gebied veilig te stellen.

Deltacommissaris Kuijken: Investeerders, projectontwikkelaars bijvoorbeeld en bedrijven investeren voor de veel langere termijn. En daarom is het zo goed dat dit deltaprogramma er is, dat het kabinet dit deltaprogramma gestart is dat ziet over 50 jaar. En dat is een termijn waarop investeerders denken. Dus het is prima dat ze mij vertellen dat ik tempo moet maken en beslissingen moet nemen.