Deltacommissaris brengt werkbezoek aan stroomgebied van Maas

Op woensdag 28 april heeft deltacommissaris Wim Kuijken een werkbezoek gebracht aan het stroomgebied van de Maas. Hij bezocht eerst het plangebied Ooijen-Wansum, in Noord-Limburg, en vervolgens Ravenstein en omgeving, in Brabant. 

Commentaarstem: Het is droog in april in Limburg. In deze tijd lijken de overstromingen als in 1993 en 1995 in Itteren en Borgharen ver weg, maar toch is het gevaar niet zo maar geweken.

Henk van Alderwegen: Dat is een groot verschil nietwaar tussen de boven- en de onderkant van de paal. Dat is het verschil tussen waterstanden, hoog en laag, in Limburg bij de Maas. Dat is eigenlijk ook direct het probleem.

Commentaarstem: Het project Ooijen-Wanssum vlakbij Venlo moet ervoor zorgen dat er meer ruimte voor de Maas komt. Een oude arm van de Maas moet weer hersteld worden en de Maas is een belangrijk onderdeel van het Deltaprogramma, het programma dat onder meer moet zorgen voor een goede hoogwaterbescherming. Regeringscommissaris Wim Kuijken bracht daarom op 28 april een bezoek aan Limburg en Brabant. Volgens Deltacommissaris Kuijken geeft het Maasproject Ooijen-Wanssum goed aan hoe gevoelig bepaalde maatregelen kunnen liggen.

Wim Kuijken: De veiligheid staat voorop. Dus het begint bij veiligheid. Omdat de veiligheid gewaarborgd moet worden ga je maatregelen bedenken. Omdat je maatregelen bedenkt kunnen bedrijven of bewoners in de knel komen en moet je dus iets met ze afspreken. Wilt u blijven zitten dan kan het eens in de 100 jaar voorkomen dat u schade krijgt: wat doen we dan? Wilt u verhuizen of verkassen? Zo ja, kunnen wij u daarbij helpen of whatever. Er zijn dus altijd meerdere oplossingen. De harde oplossing is: wij bepalen u moet weg, onteigenen en het betalen.  Ik sluit niet uit dat dat een keer moet maar ik ben meer van de school dat je probeert aan de voorkant met elkaar onder ogen te zien wat de reden is.

Commentaarstem:  Het reisje langs de Maas voerde ook naar Brabant, waar de rivier langs Ravenstein loopt, hoewel langs?

Jules Iding: Vroeger lag Ravenstein aan het water en wij willen weer dat het aan het water komt te liggen. Dus als wij weer hier die oude nevengeul maken en als wij zorgen dat die oerlelijke fabriek weg is, want die belemmert de doorstroming van het water en een stukje verder die spoorlijn. Die spoorlijn is ook niet groot genoeg. Die moet verbreed worden, want die treinen moeten op elkaar wachten. Het is enkel spoor. Dan dienen we eigenlijk alle belangen en dan wordt Ravenstein mooier en in het kader van het Deltaonderzoek doen wij de goede dingen.

Commentaarstem: Het plan voor de Maas bij Ravenstein heeft dus de steun van de regeringscommissaris. Sterker nog: hij roemt de samenwerking in dit gebied.

Wim Kuijken: In het Deltaprogramma wil ik heel graag de verbinding zien met de mensen die hier in de buurt wonen, werken, hun belangen hebben. Dat maakt dat je een groter draagvlak hebt. Dus als we een goed plan maken en als dat past in de veiligheidsopgave en er komt geld voor, ik heb dat nu nog niet, dat zal dus wel moeten komen, dan is dit dus een kansrijk project.