Deltacommissaris neemt keermuur in gebruik

Commentaarstem: Deltacommissaris Wim Kuijken heeft dinsdag officieel de keermuur in Harlingen gesloten.

EEN LUIDE TOETER EN GEKLAP EN GEJUICH VAN HET PUBLIEK

Commentaarstem:  De waterkering is het sluitstuk van het Deltaplan. Een symbolische dag dus voor deltacommissaris Kuijken.

Wim Kuijken: Dit laatste stuk betekent dat het Deltaplan nu echt is afgerond en tegelijkertijd is het symbolisch omdat het een overgang biedt naar het Deltaprogramma waar ik verantwoordelijk voor ben en op de toekomst.

Commentaarstem: De doorgang in de keermuur wordt gebruikt om de haven te verbindenmet het centrum van Harlingen. Bij zeer hoge waterstanden gaat de wand dicht en biedt de stad bescherming tegen stormvloeden voor de komende vijftig jaar.

Harry Boon: Berekeningen wezen uit dat er een centimeter of tachtig bovenop moest. En dat is nu gebeurd, in de vorm van een hele nieuwe muur. De oude muur was niet sterk genoeg om dat te kunnen dragen. Vandaar dat we gekozen hebben voor een hele nieuwe constructie op net een iets andere plek, naar volle tevredenheid van iedereen. Ik weet niet of u het gezien heeft, op die wegreconstructie geeft het een geweldig goed ruimtelijk effect samen met die nieuwe muur.

Commentaarstem: Met de sluiting is de laatste schakel op deltahoogte gebracht. Maar het Deltaplan is hiermee nog niet af.

Wim Kuijken: We weten dat de zeespiegel stijgt. We weten dat de temperatuur stijgt. We weten dat onze bodem nog steeds daalt en we verwachten steeds meer natte en droge perioden in de komende decennia en de regering heeft besloten om ons voor te bereiden op die situatie. Aan mij de taak om daar een aantal besluiten in te laten nemen door de politiek in de komende jaren. Dat staat in het Deltaprogramma dat op de derde dinsdag van september voor de eerste keer naar de Tweede Kamer gaat.

AFSLUITENDE MUZIEK