Werkbezoek deltacommissaris en internationaal watergezant

Deltacommissaris Wim Kuijken en Watergezant Henk Ovink bezochten tijdens een werkbezoek diverse state of the art innovaties die maatwerk bieden tot op de vierkante kilometer. De dijkverbetering Kinderdijk-Schoonhovenseveer past technische innovaties toe, waardoor er met minimale overlast, maximale bescherming wordt geboden aan de bewoners langs de dijk en het achterland.

VROLIJKE MUZIEK

VOICE-OVER: Deltacommissaris Wim Kuijken en Watergezant Henk Ovink brengen op 29 september een bezoek aan verschillende innovatieve projecten die Nederland klimaatbestendig maken. Het bezoek start bij de Klimaatdijk.

Deze extra hoge en brede dijk moet de waterveiligheid voor langere tijd garanderen.

De nieuwe dijk is onderdeel van de Lekdijk in de Alblasserwaard.

Hier wordt over een lengte van elf kilometer aan diverse projecten gewerkt om de dijk weer toekomstbestendig te maken.

GOOS DEN HARTOG: De stabiliteit was het grootste probleem met deze dijk.

Dat wil zeggen dat bij hoog water de dijk aan deze binnenkant door 'piping', dus onderstroom van water zou kunnen opgedrukt worden en zou kunnen bezwijken en hier zijn we bezig met een vrij innovatieve technische oplossing om de stabiliteit van die dijk te waarborgen.

Palen worden ingeboord in de grond, tot 25 meter diep, tot in de harde laag.

En als die pijpen in de grond geboord zitten, worden ze opgevuld met beton en dan wordt later de pijpwand weer uit de grond gehaald en daarmee zetten we eigenlijk tot in de diepe ondergrond onder in de dijk palen neer die de stevigheid aan die dijk gaan geven.

VOICE-OVER: Doordat deze innovatieve dijkversterkingsmethode nauwelijks trillingen veroorzaakt kunnen de bewoners van deze huizen hier rustig blijven wonen.

Slechts een paar kilometer verder op de dijk wordt een ander technisch hoogstandje verricht.

Hier wordt een woning in haar geheel opgevijzeld waardoor er een steunberm tegen de dijk kan worden aangebracht.

Door deze unieke methode, waarbij het huis in z'n geheel wordt gelift is straks ook deze woning voorbereid op de toekomst.

HENK OVINK: Nederland is voor mij, maar eigenlijk voor de hele wereld een soort 'living lab', een levend laboratorium hoe je met water een waanzinnige toekomst tegemoet kan gaan. Elke dag alleen opnieuw werken we aan nieuwe innovaties, en die nieuwe innovaties leggen niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd de basis voor een duurzame en bestendige toekomst.

VOICE-OVER: Na het bekijken van de projecten aan de Lekdijk gaan de Deltacommissaris en Watergezant, uiteraard via het water naar de Rotterdamse wijk Zomerhofkwartier een proeftuin voor een klimaatbestendige wijk.

Hier plaatsen ze samen symbolisch de eerste Rain(a)way-tegel een nieuw ontwerp stoeptegel die bij hevige regenval het water tijdelijk kan herbergen.

FIEN DEKKER: Het werkt zo: het regenwater stroomt in de tegel en die heeft dus holle ruimtes, en het kan langzaam de grond in zakken en op het moment dat je heel veel water hebt heb je dus genoeg bergingscapaciteit om het in die ruimte te bewaren en dan zakt het langzaam de grond in.

Dus ook na een hevige bui is dat water nog steeds zichtbaar.

WIM KUIJKEN: We hebben hier ook in de buurt een waterplein dat is ook zo'n plein waar nu op gebasketbald wordt of mensen op recreƫren.

Als het heel hard regent, wordt daar het water opgevangen en dan natuurlijk veel meer dan in een tegel en dan hebben we dus een ontlasting van het rioolsysteem en dat wordt dan later gevuld. Allerlei manieren om die extreme buien aan te kunnen.

En de kennis die we hier opdoen, die verspreiden wij in het land.

Die verspreiden we ook in het buitenland, via Henk Ovink want dat is de enige manier, zeker in die steden, om van elkaar te leren.

Iedereen heeft in zijn omgeving een uitvinding of iets nieuws bedacht en dat moet je vooral laten uitlekken zodat anderen het ook weten en kunnen toepassen.

Dat is toch een groot deel van het werk.