Deltacommissaris vraagt internationale jongeren om input

In Arnhem is maandag 14 maart – in aanwezigheid van deltacommissaris Wim Kuijken – de 10e editie van het Europees Waterparlement voor jongeren van start gegaan.

‘Wij zijn heel benieuwd naar jullie observaties en inzichten. Daarom vraag ik jullie om deze week foto’s te maken van zaken die je opvallen. En om die foto’s naar ons te mailen, met jullie commentaar. Jullie verse blik gaat ons helpen om de uitdagingen waar we in Nederland voor staan, het hoofd te bieden.’

Met deze woorden daagde deltacommissaris Wim Kuijken op 14 maart de circa 90 jongeren uit 15 landen die deze week deelnemen aan de 10e aflevering van het Europees Waterparlement voor jongeren, uit. De deelnemers zijn een week lang te gast bij de provincie Gelderland en volgen een druk programma waarin ze kennis nemen van het Nederlandse watersysteem, in het bijzonder in het rivierengebied. Ze sluiten de week af met een slotverklaring met aanbevelingen aan Europese en nationale politici.

Workshops

De deltacommissaris was één van de sprekers tijdens de openingsceremonie. Andere sprekers waren onder anderen de president van het jeugdparlement, de Tielse Thijs Kuipers, de commissaris van de Koningin van Gelderland Clemens Cornielje en Bart Bongaards, sinds november 2010 voorzitter en ambassadeur van het jeugdwaterschapsbestuur. De jongeren bezoeken projecten in de Arnhemse regio zoals Waalweelde en Nijmegen/Lent. Ook voeren zij debatten en doen ze mee aan workshops over verschillende (water)onderwerpen. Het Deltaprogramma verzorgt twee van de workshops.

‘Out of the box denken’

Deltacommissaris Wim Kuijken vindt het belangrijk om input van jongeren te krijgen bij het formuleren van zijn tweede Deltaprogramma, dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. ‘Jongeren hebben vaak een heel originele kijk op zaken. Bovendien zijn die maatregelen in het Deltaprogramma vooral gericht op de toekomstige generaties. Dat kan ons helpen om ‘out of the box’ te denken.’

De opdracht van de deltacommissaris aan de jongeren luidt: maak tijdens deze week per delegatie drie foto’s van watergerelateerde zaken in Nederland die je opvallen. Zet bij alle drie een kort onderschrift waarin je aangeeft wat je er bijzonder aan vindt (bijvoorbeeld: ‘in ons land doen ze dat heel anders’, ‘dit heb ik nog nooit gezien’, ‘dit is toch heel inefficiënt, onhandig’, ‘wat een goed idee’, et cetera). Het onderschrift kan ook een boodschap voor het Deltaprogramma zijn; een tip hoe iets aan te pakken.

Foto's voor bij discussies

Programmadirecteur Lilian van den Aarssen van het deelprogramma Rivieren zal vrijdag 18 maart tijdens de slotbijeenkomst de foto’s met commentaren die de jongeren inzenden (via Twitter, Facebook en e-mail) vertonen en becommentariëren. De foto’s komen vervolgens op deze website en zullen worden gebruikt bij discussies over onderdelen van het Deltaprogramma.

Vergroot afbeelding
De deelnemers aan de 10e Europees Waterparlement voor jongeren in Arnhem