Deltacommissaris bezoekt project Maasplassen

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft vrijdag 25 maart het project Maasplassen bezocht.

Hier had hij overleg met de Limburgse gedeputeerde Bert Kersten. Het project omvat acht waterrijke gebieden in Midden-Limburg, die allemaal onderdeel zijn van de Maas. Paul Vossen, manager Programmalijn Maasplassen, leidde de deltacommissaris rond en gaf uitleg.

De plannen die hier worden ontwikkeld, verbinden waterveiligheid op langere termijn met de ontwikkeling van de ruimte, het wonen, bedrijvigheid, recreatie, natuur en landschap. 'Feitelijk laat dit project zien dat de veiligheidsopgave aan de Maas niet goed anders kan dan via gebiedsontwikkeling', aldus een enthousiaste Kuijken.

Volgens de betrokkenen is dit ook kosteneffectiever dan louter veiligheidsmaatregelen. De deltacommissaris vindt het project, dat zich over 40 kilometer uitstrekt en tot forse waterstandverlaging kan leiden (40 centimeter), een goed voorbeeld voor de werkwijze die het Deltaprogramma voorstaat. De betrokken overheden in het gebied stellen het masterplan in mei vast. De deltacommissaris zal daarna nog een keer terugkomen en de bestuurlijke stuurgroep ontmoeten.