De Kwade Zwaan informeert deltacommissaris

Deltacommissaris Wim Kuijken was maandag 28 maart te gast bij de stichting De Kwade Zwaan.

‘Als deltacommissaris wil ik graag verschillende standpunten en inzichten horen, dus ook van De Kwade Zwaan’, zo reageerde Wim Kuijken op het programma dat stichting De Kwade Zwaan voor hem had samengesteld. De stichting vreest voor bebouwing van het IJmeer en het Markermeer.

Mensen in beweging

De deltacommissaris kreeg een programma aangeboden waarbij hij vanuit verschillende invalshoeken kennis kon nemen van de situatie bij het Markermeer-IJmeer. De Kwade Zwaan toonde een diaserie waarin zij laat zien wat zij waardevol vindt en niet kwijt wil in het gebied, maakte met de deltacommissaris een wandeling over de dijk en lieten verschillende sprekers hun licht schijnen over de waarde van het gebied.

Onder hen was Alexander de Roo, voormalig vice-voorzitter van de Milieucommissie van het Europese Parlement. Hij sprak over de natuur en de Natura2000-wetgeving. Aansluitend belichtte Ernest Briët, directeur van de Milieufederatie Noord-Holland, het belang van de ruimtelijke kwaliteit in dit gebied. Secretaris van het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland Ton Verheijden verduidelijkte het standpunt van de in Noord-Holland gelegen gemeenten langs het Markermeer-IJmeer. Verder kwamen aan het woord George Keet (voorzitter van de IJsselmeervereniging) en Rudger Smook, emiritus hoogleraar aan de TU Delft (die zijn stedebouwkundige visie op Almere gaf). Tot slot vertelde Patrick Schilder, visser uit Volendam en 'boswachter' van dit grote zoetwatergebied over zijn ervaringen en zienswijze vanuit de visserij. De deltacommissaris merkte op dat De Kwade Zwaan vele mensen in beweging heeft gebracht.

‘De Kwade Zwaan wil dat de deltacommissaris, als baken van onafhankelijkheid, naar ons luistert zodat ook onze ideeën en inzichten goed worden betrokken in de besluitvorming over het peil in het IJsselmeergebied’, aldus Manja Verhorst van De Kwade Zwaan. Met het informeren van de deltacommissaris hoopt zij een verstandig luisterend oor te hebben gevonden.

Luisterend oor

Omdat in het Deltaprogramma IJsselmeergebied een verbinding wordt gemaakt tussen de mogelijke peilstrategie in het IJsselmeer en het Markermeer-IJmeer en de ruimtelijke ontwikkelingen, wil de stichting dat haar standpunt ook goed bekend is bij de deltacommissaris.

Betrokken

Het deltaprogramma ziet toe op de fysieke veiligheid van ons land nu en in de toekomst en heeft ook tot doel de zoetwatervoorziening in Nederland op orde te houden, ook in perioden van grotere droogte. Het nationale programma verbindt rijk – provincies – waterschappen en gemeenten. Maatschappelijke organisaties worden betrokken bij het feitenonderzoek en de ontwikkeling van oplossingsrichtingen. Ook De Kwade Zwaan wordt dus betrokken bij het deltaprogramma IJsselmeergebied, een van de 9 deelprogramma’s van het deltaprogramma.

Vergroot afbeelding
Deltacommissaris Wim Kuijken spreekt met Manja Verhorst van De Kwade Zwaan.