Deltacommissaris verdiept zich in Twentse watervraagstukken

Deltacommissaris Wim Kuijken liet zich woensdag 6 april op de hoogte stellen van de waterproblematiek in de stroomgebieden van de Regge en de Dinkel.

In het Twentse land werd de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma geïnformeerd over de complexe problematiek als gevolg van te weinig en te veel regen.

Vraag beperken

Stefan Kuks, dijkgraaf van Waterschap Regge en Dinkel, en twee leden van het dagelijks bestuur leidden de deltacommissaris rond. Op het programma stond onder meer een bezoek aan Gerard Pegge, een boer die zich actief voorbereidt op droogte. In het gesprek met hem viel het Kuijken op dat diens eigen initiatieven om het grondgebruik en gewassenproductie te optimaliseren veel mogelijkheden bieden om de vraag naar water op nationaal en regionaal niveau te beperken. ‘De zoektocht naar mogelijkheden om het agrarisch bedrijf rendabel te houden terwijl droge periodes vaker voorkomen, is niet eenvoudig. Het is één van de opgaves waar het Deltaprogramma een antwoord op wil vinden’, aldus de deltacommissaris.

Droogte en extreme regenval

Op de hoge zandgronden ondervindt de landbouw grote problemen tijdens droge zomers. De laatste keer dat deze situatie van extreme droogte zich voordeed, was in 2003. In augustus 2010, zeven jaar later, had het gebied te kampen met extreme regenval. Op één dag viel zelfs 138 millimeter.

'Puzzel'

Door klimaatverandering – met een toenemende kans op extreme regenval en extreme droogte – zullen op de hoge zandgronden wateroverlast enerzijds en droogte anderzijds zich vaker voordoen. ‘De uitdaging is een duurzame oplossing te vinden voor droogte- en de wateroverlastproblematiek in het stroomgebied van de Regge en de Dinkel. Dat is geen gemakkelijke puzzel’, concludeerde Kuijken aan het einde van zijn werkbezoek. ‘Die puzzel is echter wel nodig om grote schade te voorkomen. Duidelijk is in ieder geval dat alle partijen samen naar oplossingen moeten zoeken. Niet het waterschap of de provincie alleen, maar samen met gemeenten, Rijksoverheid, maar ook boeren en burgers. Ook zij zijn belanghebbenden en moeten inbreng kunnen leveren. Het waterschap heeft daarvan interessante ervaringen en voorbeelden gepresenteerd.’

Vergroot afbeelding
Wim Kuijken te gast bij boer Gerard Pegge.
Vergroot afbeelding
Deltacommissaris Wim Kuijken in gesprek met dijkgraaf Stefan Kuks (r.) van Waterschap Regge en Dinkel.