Deltacommissaris bezoekt Afsluitdijk en Eemshaven

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft maandag 9 mei een bezoek gebracht aan de Afsluitdijk en de Eemshaven.

Op de door ingenieur Cornelis Lely ontworpen en in 1932 voltooide waterkering werd de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma ontvangen door projectdirecteur Yolande van der Meulen en deskundige Eric Regeling van Rijkswaterstaat. Kuijken werd op deze bijzondere locatie bijgepraat over de werking en stand van zaken van het spuicomplex Kornwerderzand. Het spuicomplex is belangrijk voor het peilbeheer van het IJsselmeer.  Ook kon hij zelf aanschouwen hoe de dijk bijna 80 jaar na de realisatie er feitelijk bij ligt. Het project Versterking Afsluitdijk nadert de finale besluitvorming door staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop  Atsma. Daarna woonde de deltacommissaris een vergadering bij van de Stuurgroep Deltaprogramma Waddengebied, onder leiding van de Friese gedeputeerde Tineke Schokker en in aanwezigheid van staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Eemshaven

Daarna ging de deltacommissaris door naar de Eemshaven. Daar voert de Stichting IJkdijk een experiment uit met sensorsystemen in de schermdijk van de Eemshaven. Hier wordt de golfbelasting van de dijk en de reactie van de kering daarop van binnenuit gemeten. Mogelijk levert dat informatie op die beheerders kunnen benutten bij het voeren van beheer en onderhoud en/of aanpassingen in het ontwerp van de dijk. Het levert een aanvulling op de visuele inspectie om stabiliteitsproblemen in de waterkeringen te kunnen waarnemen. Volgens Kuijken is het daarom goed om het verloop van dit experiment te volgen.

Energievoorziening

Directeur Groningen Seaports Harm Post ontving Wim Kuijken gastvrij en gaf hem een inkijkje in de grote ontwikkeling die de Eemshaven meemaakt. In het oog springende zaken zijn het aantrekken van grote spelers op de markt van de energievoorziening en het realiseren van duurzaam ondernemerschap. Dat laatste is, zo lieten de aanwezigen weten, in een gebied waar energievoorziening en aardgaswinning samenkomen van groot belang - net als de waterveiligheid.