Grote rol voor Deltaprogramma in Topsector Water

In de plannen van het Topteam Water die vrijdag zijn gepubliceerd, speelt het Deltaprogramma een prominente rol.

Het Kabinet gaat samen met ondernemers en wetenschappers de tien voor de Nederlandse economie cruciale sectoren versterken. De tien rapporten bevatten voorstellen om ervoor te zorgen dat de sectoren tot de wereldtop behoren en de groeiende concurrentie uit bijvoorbeeld Azië aankunnen.

Water is een van die sectoren en gaat over water- en deltatechnologie en maritieme zaken. Het belang van het Deltaprogramma voor Nederland wordt onderstreept door het feit dat vier van de zeven speerpunten een directe relatie hebben met het Deltaprogramma. Dat zijn: 'Water for all', 'More crop per drop', 'Enabling deltalife' en 'Water en ICT'.

Internationale uitstraling

Het topteam ziet een grote kans voor de sector om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering in de wereld. Binnen Nederland is hier het Deltaprogramma voor. Daarbij ziet het topteam speciaal een rol weggelegd waar het gaat om het creëren van proeftuinen en experimenteerruimte. Het topteam doet een oproep aan de overheden om een convenant te sluiten over investeringen in innovatieve projecten. De Deltaprogramma-projecten spelen daarbij een belangrijke rol.

Deltacommissaris als aanjager

Het topteam ziet de deltacommissaris als aanjager op het gebied van innovatie. Hij kan het klimaat scheppen voor afspraken met waterbeheerders over innovatieve projecten. Het topteam roept op om binnen het Deltaprogramma financiële en juridische ruimte te reserveren voor innovatie en ontwikkeling, ook met het oog op kostenefficiëntie.

Kansrijke programma's

Concreet verwijst het topteam naar de kansen die opgaven binnen het Deltaprogramma bieden voor innovatieve oplossingen, zoals de vervanging van kunstwerken, het langjarig kustonderhoud, de ontwikkeling van de kustplaatsen, de aanpak van de buitendijkse gebieden in de Rijnmond en het beheer van het Volkerak-Zoommeer. Als speciaal kansrijke programma's vraagt het topteam aandacht voor Building with Nature en Flood Control 2100. Toepassing van deltatechnologische innovatie dient vooral gezocht te worden in het primaire proces. Daar ligt een actievere rol voor Rijkswaterstaat, de waterschappen en de gemeenten, aldus het topteam.

Achtergrond

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie riep eerder dit jaar de tien topteams in het leven om voor topsectoren als chemie, de creatieve industrie, logistiek, chemie en de watersector na te gaan hoe ze kunnen uitblinken op de wereldmarkt. In september komt de bewindsman namens het Kabinet met een reactie op de adviezen.