Inzicht in opgaven Rijnmond-Drechtsteden

Deltacommissaris Wim Kuijken, commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Jan Franssen en gedeputeerde Han Weber hebben maandag 4 juli Rijnmond-Drechtsteden bezocht.

Doel van het bezoek was het vergroten van het inzicht in de opgaven in het gebied Rijnmond-Drechtsteden (waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke ontwikkeling) en de betekenis ervan voor bestuurlijke besluiten op de korte en de lange termijn. Daarnaast ging het gesprek over de ontwikkeling van de Deltabeslissing Rijn-Maasdelta.

Tijdens een busrit werden de opgaven gepresenteerd aan de commissaris van de Koningin Jan Franssen en gedeputeerde Water Han Weber. Deze werden verzorgd door de programmadirecteuren van de deelprogramma´s Rijnmond-Drechtsteden, Veiligheid, Zoetwater en Nieuwbouw & Herstructurering en door een bestuurslid van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.

Na de korte presentaties vond een gesprek en discussie plaats met de commissaris van de Koningin en de gedeputeerde. Tijdens het gesprek werd ingegaan op de verschillende opgaven in het gebied, zoals de veiligheidsopgave voor de korte en de lange termijn en de ruimtelijke opgaven. Bij de Maeslantkering werden deze opgaven nader toegelicht. In het gebied Heijplaat in Rotterdam zijn de ruimtelijke opgaven in buitendijks gebied toegelicht en werd ingegaan op de risico´s en ruimtelijke mogelijkheden van bebouwing op risicovolle plaatsen. Al rijdend over de dijk bij Lekkerkerk werden de aanwezigen bijgepraat over de derde toetsing op de functionele (veiligheids-)eisen van de waterkeringen en over de opgaven en uitdagingen voor dijkversterkingen op de langere termijn.

Tot slot lieten Jan Franssen en Han Weber zich op de hoogte stellen van de opgaven voor zoetwater op korte en lange termijn. Bij de zoetwaterinlaat bij Gouda werden het belang en de risico's toegelicht op lange termijn van de zoetwaterinlaat in Gouda, mede in relatie tot de ontwikkelingen in de Zuidwestelijke Delta.