Deltacommissaris Wim Kuijken te gast op Texel en Vlieland

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft op vrijdag 2 september een werkbezoek gebracht aan de Waddeneilanden Texel en Vlieland.

Het werkbezoek van de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma was tot stand gekomen op uitnodiging van de gedeputeerde van de provincie Fryslân Tineke Schokker en haar collega Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland. Zij zijn de voorzitters van respectievelijk de stuurgroep Deltaprogramma Waddengebied en de stuurgroep Deltaprogramma Kust. Doel van het bezoek was om de deltacommissaris te informeren over de opgaven voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening op de eilanden.

Texel

De deltacommissaris bezocht als eerste Texel, waar hij werd ontvangen door een delegatie onder leiding van burgemeester Francine Giskes. In het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) werd Kuijken geïnformeerd over de stand van zaken rondom de Deltaprogramma’s Waddengebied en Kust. Aansluitend bracht hij een bezoek aan de Prins Hendrikdijk (ten zuiden van Oudeschild) die versterkt moet worden. Als alternatief voor klassieke dijkversterking werkt men hier aan een mogelijke oplossing waarbij een zandige dijk wordt voorgesteld. Dit alternatief, dat in overleg tussen provincie, waterschap, gemeente en maatschappelijke groeperingen tot stand is gekomen, is een mooi voorbeeld van een innovatieve oplossing die ook ruimte biedt voor ruimtelijke kwaliteit. 'Komende maanden zal moeten blijken of dit alternatief technisch helemaal voldoet en juridisch en financieel haalbaar is. Het zou een mooi voorbeeldproject kunnen zijn voor de Wadden. Alle betrokkenen gaan zich hiervoor inzetten', zo constateerde de deltacommissaris.

Vergroot afbeelding Deltacommissaris Wim Kuijken (l.) in gesprek met de heer A. Langeveld, landbouwer op Texel. Hij geeft een toelichting op de zoetwaterproblematiek op Texel en de gevolgen die dit heeft voor de landbouw.
Deltacommissaris Wim Kuijken (l.) in gesprek met de heer A. Langeveld, landbouwer op Texel. Hij geeft een toelichting op de zoetwaterproblematiek op Texel en de gevolgen die dit heeft voor de landbouw.

In De Cocksdorp liet de deltacommissaris zich bijpraten over de beschikbaarheid van zoetwater op het grootste Waddeneiland. Texel is een goed voorbeeld in het Deltaprogramma van een gebied dat zelfvoorzienend is voor zoetwater. Agrariër Arend Langeveld vertelde dat zoetwater op Texel een schaars goed is, maar dat het eiland tegelijkertijd een jaarlijks neerslagoverschot kent dat beter benut zou kunnen worden. Met de ‘waterwerkgroep Texel’ wordt gewerkt aan ideeën om verzilting te voorkomen. Daarbij wordt onder andere gedacht aan zoetwaterspaarbekkens en hergebruik van gezuiverd afvalwater. Ook kreeg de deltacommissaris informatie over de mogelijkheden voor zilte teelt.

Vergroot afbeelding Tijdens de overtocht van Texel naar Vlieland aan boord van ‘De Vriendschap’. De deltacommissaris kreeg hier een toelichting op het Waddensysteem en de morfologie.
Tijdens de overtocht van Texel naar Vlieland aan boord van ‘De Vriendschap’. De deltacommissaris kreeg hier een toelichting op het Waddensysteem en de morfologie.

Vlieland

Tijdens de overtocht naar Vlieland kreeg de deltacommissaris uitleg over de samenhang van het zandige systeem tussen kust en Wadden. Bij aankomst op de Vliehors werd de deltacommissaris ontvangen door burgemeester Yorick Haan. Op Vlieland is aandacht besteed aan de bescherming van buitendijkse gebieden. Hiervoor bezocht Kuijken camping Stortemelk, het bedrijventerrein en recreatiewoningen in het duingebied. Op deze plaatsen kreeg de deltacommissaris uitgelegd wat de huidige veiligheidssituatie is en hoe deze plekken tegen overstroming beschermd worden en het belang hiervan voor het eiland. Dit najaar zullen alle studies rondom de verruiming van de dijkring zijn afgerond en zijn vanuit Rijkswaterstaat de varianten beschikbaar. Alle betrokkenen zullen worden geraadpleegd en met de inwoners en bedrijven zal overleg plaatsvinden. Dat is de werkwijze in het Deltaprogramma, die de deltacommissaris nog eens benadrukte. Uiteindelijk beslist de wetgever.

Vergroot afbeelding De deltacommissaris (3e van links) luistert op de dijk naar een toelichting door de burgemeester van Vlieland, Yorick Haan.
De deltacommissaris (3e van links) luistert op de dijk naar een toelichting door de burgemeester van Vlieland, Yorick Haan.