Deltacommissaris blikt mee vooruit naar 2050 en 2100

Tijdens de jaarlijkse Rivierendag, op 21 september, heeft deltacommissaris Wim Kuijken zich laten informeren over de stand van zaken rond de mogelijke Wateropgave deze eeuw in het rivierengebied.

De Rivierendag is een ontmoetingsdag voor iedereen die is betrokken bij het deelprogramma Rivieren van het Deltaprogramma. De dag vond dit jaar plaats in het Gelderse Maurik.
De Rivierendag stond in het teken van de Wateropgave 2100. Hierin komen vragen aan bod als: wat betekent het als in 2100 18.000 kubieke meter water per seconde door de Rijn stroomt en 4.600 kubieke meter per seconde door de Maas? Om grip op deze vragen te krijgen, heeft Deltaprogramma Rivieren (een van de negen deelprogramma’s van het Deltaprogramma; hierin werken alle relevante partners samen) het afgelopen jaar onderzoeken gedaan, instrumenten ontwikkeld, praktijkvoorbeelden gevolgd en pilots gestart.

De Rivierendag was bedoeld om opbrengsten en bijbehorende vragen van het afgelopen jaar met de aanwezigen te delen. Op het programma stonden presentaties, variërend van ‘Gebiedspilots meerlaagsveiligheid’ tot ‘Lessen voor de toekomst’ en van de ‘Deltabeslissing Rijn/Maas-monding’ tot ’Bestuurlijke vernieuwing’. In de module over bestuurlijke vernieuwing gaf hoogleraar Bestuurskunde Katrien Termeer (Wageningen University and Research centre) een overzicht van de stand van zaken van de kennis over ‘multilevel governance’. De ruim 150 deelnemers werden uitgenodigd hun eigen ervaringen in te brengen, die het Deltaprogramma Rivieren kan inzetten voor de aanpak en werkwijze die de bestuurlijke vernieuwing ondersteunt. Geografische visualisaties en serious games waarmee de wateropgave in beeld gebracht kan worden, kunnen succesvolle middelen zijn om samen aan het werk te gaan.

De deltacommissaris kreeg na iedere presentatie de conclusies aangereikt, met een specifieke vraag aan hem. Hij beantwoordde deze en gaf een overzicht van de vorderingen in het hele Deltaprogramma.