Deltacommissaris bezoekt Europese DG’s Klimaat en Milieu

Deltacommissaris Wim Kuijken bezocht dinsdag 20 december de Europese Commissie in Brussel. Allereerst sprak hij daar met de directeur-generaal Milieu, Karl Falkenberg en later op de dag ook met de directeur-generaal Klimaat, Jos Delbeke. Onderwerp van gesprek met beide DG's was de aanpak van het Nederlandse Deltaprogramma omtrent waterveiligheid en zoetwatervoorziening.

Vooraf ontmoette de deltacommissaris de plaatsvervangend Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de Commissie, Derk Oldenburg.

Bij de ontmoeting met DG Milieu Kurt Falkenberg, die verantwoordelijk is voor het waterbeleid, ging het ondermeer over de manier waarop het Deltaprogramma relevante partijen samenbrengt rond het gemeenschappelijke doel van de langere termijn waterveiligheid en zoetwatervoorziening. En hoe het Deltaprogramma door een integrale en flexibele aanpak maximale ruimte schept voor innovaties. Daarbij was aandacht voor innovatieve concepten als adaptief deltamanagement en Building with Nature. Veel interesse was er voor de manier waarop in Nederland veiligheid en natuur worden verbonden, met onder andere de Zandmotor en natuurlijke vooroevers.

Daarbij kwam ook de rol van het European Innovation Partnership for Water Efficient Europe ter sprake. De aanpak die de DG Milieu van de Europse Commissie voorstaat blijkt goed aan te sluiten bij de Nederlandse aanpak van de Topsector Water.

Samen met de meegereisde Renske Peters, directeur Top Sector Water en Internationaal, en Hugo von Meijenfeldt, plaatsvervangend Directeur-Generaal en directeur Internationale Zaken bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, nodigde Wim Kuijken de DG Milieu Falkenberg uit voor een bezoek aan Nederland met aandacht voor enerzijds het European Innovation Watership en de Topsector en anderzijds om met eigen ogen voorbeelden te kunnen zien van de Nederlandse delta-aanpak.

Het gesprek met Directeur-generaal Klimaat Jos Delbeke had een vergelijkbare insteek. Centraal stond daarbij hoe de uitwerking van het witboek Klimaatadaptatie, dat onder verantwoording het DG Klimaat vorm krijgt, relateert aan de Nederlandse nationale aanpak. Ook hier was de vraag hoe de Nederlandse en Europese aanpak elkaar kunnen versterken. Delbeke was erg geinteresseerd in de opvatting van de deltacommissaris over een goede Europese aanpak van klimaatadaptatie. Daarbij kwam onder meer de rol van het Clearing House Mechanism aan de orde. Wim Kuijken nodigde Jos Delbeke uit om zich aan te sluiten bij het bezoek aan Nederland. Daarvoor zal snel een datum worden gezocht.

Tot slot sprak de deltacommissaris nog met de Nederlandse ambassadeur in België, Henne Schuwer. Dit gesprek ging vooral over de relatie tussen de Zuidwestelijke Delta en Vlaanderen en de toekomstige kansen voor samenwerking in deze delta (Schelde) en bij de kust.